Pénteken kezdődik a 11. Jazz in the Park

A dzsessz ritmusára vibrál Kolozsvár ezen a hétvégén. A fesztivál szeptember 1-jén, pénteken kezdődik és vasárnapig tart a Romulus Vuia Néprajzi Parkban. A szervezők egyedi élményeket és programokat, érdekes beszélgetésekkel ígérnek a zenéről és a zene körül kialakult világról. Pop-up éttermekkel, mindenféle vásárokkal is várják a közönséget. A szervezők szerint a fesztivál minden korosztálynak szól.

Három nap alatt több mint 35 zenekar és művész lép fel több mint 15 országból a kolozsvári fesztivál öt színpadán. A kapuk minden nap 14:00 órakor nyitnak, és miután a koncertek 23:30-kor véget érnek, a zene szerelmesei az Éjszakai Színpadra mehetnek át, ahol a koncertek és a tánc egészen 04:00-ig tartanak, közölték a szervezők.

Idén fellép többek között a The Cinematic Orchestra, Mulatu Astatke, Billy Cobham Band, Nightmares on Wax, Theo Croker, Fun Lovin' Criminals, Mansur Brown, Alexandru Andrieș, Camilla George.

Fotók forrása: A Jazz in the Parc szervezői

Hozzájuk csatlakozik a Klawo, a JazzQuarters Trio és a DS Project Orchestra, akik mind a Jazz in the Park 2023 Nemzetközi Verseny győztesei.

 „A Jazz in the Park egy egyszerű fesztivál, amely csak a fontos dolgokra koncentrál: a minőségi zenére, a közönséghez való őszinte közeledésre, valamint arra, hogy mindenki számára, aki átlépi a küszöbünket, kellemes és pihentető élményt nyújtson” – mondta Alin Vaida, a Jazz in the Park alapítója. Szerinte az idei fesztiválélmény más lesz, mint amit a többi fesztivál kínál.

„Az idei élmény teljesen más, mint amit a város vagy az ország más fesztiváljai kínálnak, egyrészt a zenei műfaj miatt, másrészt miattunk, mert mindig próbálunk valami újjal előállni. Remélem, hogy minél több résztvevőnk fogja élvezni mindazt, amivel készültünk nekik” – mondta Alin Vaida.

Programok a koncerteken túl

A dzsesszfesztiválon beszélgetések idén is lesznek a zenéről. A program szerint olyan témákat érintenek, mint a zeneoktatás jövője, a zene szerepe a társadalomban, valamint a mesterséges intelligencia és a zenei alkotás kapcsolata.

Ezenkívül a fesztiválon fellépő zenekarokkal és művészekkel is lesz közönségtalálkozó.

A koncerteken és előadókon túl a fesztivál ideje alatt a Néprajzi Park részein olyan tevékenységekre is lesz lehetőség, amelyeket a szervezők úgy alakítanak ki, hogy a látogató minden érzékszervét megmozgassák.

Lehet többek között gitározni, zongorázni és dobolni tanulni. Lesz helyi gyártók bakelitlemezeinek és audiorendszereinek vására, valamint játszótér szórakoztató zenei szimulátorokkal.

Gyakrabban és tovább jár a busz, amivel a fesztiválra el lehet jutni

A szervezők azt tanácsolják a résztvevőknek, hogy tömegközlekedéssel vagy taxival érkezzenek a fesztiválra. A Kolozsvári Közszállítási Vállalat támogatásával a 37-es busz – amiről Tetarom 1 megállóval kell leszállni – járatainak számát megduplázzák az óránként egyről kettőre, és a menetrendet meghosszabbítják éjjel 00:30-ig.

Azok, akik mégis autóval szeretnének kilátogatni, a helyek függvényében ingyenesen használhatják a Tetarom 1. szám alatti, a Néprajzi Park melletti parkolót.

Az egynapos jegyek 159 lejbe kerülnek, és a jazzinthepark.ro honlapon vásárolhatók meg. A fesztiválbérletek 375 lejért kaphatók. Gyermekek 14 éves korig ingyenesen léphetnek be a fesztiválra, amennyiben felnőtt kísérővel vannak jelen. A Jazz in the Park állatbarát rendezvény, így a házi kedvencek is bemehetnek, közölték a szervezők.

A legjobb kis európai fesztivál

A fesztivál eddig több mint 400 dzsesszkoncertnek adott otthont nemzetközi művészekkel, és mára a maga nemében az egyik vezető európai fesztiválnak számít. 2019-ben a Jazz in the Park elnyerte a Legjobb kis európai fesztivál díját a rangos European Festival Awards 11. kiadásán. Ezzel Európa (és így Románia) első dzsesszfesztiválja lett, amely díjat nyert ezen az eseményen.

A rendezvény ugyanebben a kategóriában négyszer is döntős volt, a legutóbbi jelölése éppen tavaly volt, áll a szervezők közleményében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?