Gyász – elhunyt Deák Gyula Levente, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója

Súlyos betegség következtében elhunyt Deák Gyula Levente, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója. A gyászhírt a társulat hivatalos közösségi oldalán jelentették be szerdán délután.

Deák Gyula Levente, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója súlyos betegséget követően szerdán délután elhunyt – adta hírül az intézmény közösségi oldala.

„Személyében elveszítettük a vezetőt, aki három évtizeden át egyengette utunkat a műfajokon, vidékeken és határokon átívelő táncsétányokon és táncösvényeken. Aki a biztonságot, a stabilitást, az erőt és a bátorságot képviselte társulatunkban, és akinek mindig a második családja voltunk. Halála mérhetetlen veszteség nemcsak a Háromszék Táncegyüttes, de az egész erdélyi néptáncélet számára. Munkaközösségünk őszinte részvétét fejezi ki a gyászoló családnak. Nyugodj békében, Gyuszi! Pihenésed legyen csendes, emléked áldott! Mindent köszönünk, hagyatékod őrizzük és visszük tovább!” – emlékeztek meg a Háromszék Táncegyüttes munkatársai.Fotó: Háromszék Táncegyüttes archívuma

Deák Gyula Levente 1959-ben született Marosvásárhelyen. Tanulmányait a Bolyai Farkas Líceumban, majd a Kolozsvári Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán végezte. 1984 – 1990 között a Kézdivásárhelyi Népszínház aktív tagja volt, 1985–ben újraalapította a kézdivásárhelyi táncházat,1985 – 1990 között a táncház szervezőjeként és oktatójaként tevékenykedett, emellett 1986-tól 1990-ig a csavargyári műkedvelő néptáncegyüttes vezetője, oktatója, koreográfusa, táncosa és előadásszervezője. 1990-ben útjára indította a farsangi Kaláka eseményét, melyet azóta minden évben megtartanak. Ugyanettől az évtől töltötte be a Háromszék Táncegyüttes igazgatói tisztségét. 1992-től a népzene- és néptáncmozgalmat támogató Lajtha László Alapítvány elnöke, 2004-től a Romániai Magyar Néptánc Egyesület elnöke, 2010-től a Tamási Áron Színház ügyvezető igazgatója volt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?