Gazdag, nemzetközi évadot zárt a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely

A független, önfenntartó társulatként működő, sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely 263 kulturális-oktatási-szociális eseményt hozott létre 7 országban több mint 8 ezer résztvevő számára, számszerűsítette a most záruló évadot Fazakas Misi társulatvezető.

Fotó: OsonóA sepsiszentgyörgyi színházműhely 83 előadást, illetve azokat követően 81 interaktív közönségtalálkozót tartott, 92 műhelyfoglalkozást, 7 tábort és számos képzést szervezett fiataloknak és felnőtteknek.

A tavaly bemutatott Nem vagyok, csak mások látnak című, József Attila szövegeiből készült produkciót 7 országban mutatták be úgy tantermi előadásként vagy rendhagyó irodalomóraként, de stúdiószínházi körülmények között is. A Mucha Oszkár előadásában és Fazakas Misi rendezésében létrejött, személyes hangvételű produkcióval a következő évadban több hazai és európai turnéra indulnak, illetve pályázatoknak köszönhetően számos erdélyi és magyarországi iskolában mutatják be az előadást. Tervek szerint a 100., ünnepi előadást Budapesten, a következő évad első felében láthatja a közönség.

A Fazakas Misi által rendezett és 12 éve bemutatott Ahogyan a víz tükrözi az arcot című dokumentarista előadás már túl van a 610. bemutatáson. Ezt a produkciót a most záruló évadban főként magyarországi települések közönsége láthatta. A sok meghívásnak és az előadás iránti nagy érdeklődésnek köszönhetően, a fiatalok történeteit feldolgozó előadást a jövő évadban is műsoron tartja a társulat és egy erdélyi turnéra is sor kerül, vázolta a terveket Fazakas Misi.  

Az Osonó társulatvezetője kiemelte, hogy ebben az évadban is együttműködtek a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával. Tizedik éve kerül megszervezésre a csoportvezetők és pedagógusok színházi nevelés képzése, amely a társulat két tagja, Fazakas Misi és Mucha Oszkár, valamint Prezsmer Boglárka színházpedagógus vezetésével egy több állomásos műhelyfoglalkozás-sorozatra épül. A projekt, új résztvevők bevonásával a következő évadban is folytatódni fog.

Szintén folytatták a több mint két évtizedre visszatekintő együttműködést a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceummal is, amelynek drámatagozatos diákjai több oktatási projektben és szakmai táborban vettek részt annak köszönhetően, hogy a Színházműhely Regisztrált Tehetségpont és Európai Tehetségpont minősítéssel rendelkezik.

Az elmúlt évadban több Erasmus+ programot hozott létre és bonyolított le az Osonó Színházműhely, aminek köszönhetően az ifjúságsegítők képzésének sora a következő évadban is folytatódik. Fazakas Misi szerint a sepsiszentgyörgyi önfenntartó, független társulat munkája nyáron sem szünetel, hiszen több képzést és tábort szerveznek a következő időszakban.

Kapcsolódók

Kimaradt?