Fodor Sándor hazatért Csíkszeredába – emléksarkot avattak a városházán

A csíksomlyói születésű, József Attila-díjas író, műfordító Fodor Sándor tárgyi hagyatékából összeállított emléksarkot avattak csütörtökön, a csíkszeredai városházán. Az eseményen részt vett az író lánya, a tárgyak felajánlója, Fodor Eszter is.

Bensőséges ünnepség keretében avatták fel azt az emléksarkot, amelyet a csíkszeredai városháza épületének lépcsőházában alakítottak ki. Az első alkalommal a Csíkszeredai Könyvvásárban, az íróról elnevezett teremben kiállított tárgyak, Fodor Sándor dolgozószobáját idézik meg.

Az avató ünnepséget a csíkszeredai József Attila Általános Iskola Csicsergő Kórusa és a nemrégiben megalakult Csíkszeredai Fúvószenekar produkciója nyitotta meg. Felcsendült a Csipike induló, amelynek szövegét Ferenczes István csíkszeredai költő, zenéjét pedig szintén a város szülötte, Köllő Ferenc zenetanár, karvezető, zeneszerző alkotta.

A szerző felvételei

Arról, hogy hogyan látta Csíkszeredát, a szülőhelyéhez egész életében ragaszkodó író, a Tíz üveg borvíz (tűnődés séta közben) című kisregényének részletében kaphattunk betekintést. A kötetből kiemelt részletet Kányádi Szilárd, a Csíki Játékszín színművészének tolmácsolásában hallgathatták meg a jelenlevők.

Székelyes "csakazértis" a kultúra területén

Sógor Enikő, Csíkszereda kultúráért felelős alpolgármestere köszöntőjében kitért a kormány kulturális intézmények működését veszélyeztető intézkedés-tervezetére.

„A kormány hadat üzent a kultúrának. Úgy tűnik, ebbe beletörhet a bicskája, de a veszély egyelőre nem múlt el. Veszélybe kerül a színház, a táncegyüttes, a múzeum és veszélybe kerül a Könyvvásár is, amely évről évre hirdette nevét is. A városban, az ország kulturális életét fenyegető felhőkkel a fejünk fölött most felavatjuk a Fodor Sándor emléksarkot. Az avatás üzenetét számomra egyfajta harcosság hatja át, székelyes <<csakazértis>>. Hiszen mindenféle nehézség és veszély dacára ma itt vagyunk. Fodor Sándor hivatalosan is hazaérkezett, a városháza, vagyis a szülővárosa háza, hazafogadta immár tárgyi hagyatékát is” – fogalmazott a városvezető.

Hozzáfűzte, az emléksarok létrehozása egy mérföldkő azon az úton, amely a csíkszeredai irodalmi és kulturális élet nagyjainak emléket állító, valamikori művészeti központ irányába vezet. „Elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy Csíkszereda, elsősorban irodalmi és képzőművészeti hagyatéka számára megfelelő találkozási pontokat alakítson ki” – fűzte hozzá Sógor Enikő. Az alpolgármester emlékeztetett arra, hogy áprilisban nevezték el a korábbi ifjúsági parkot Fodor Sándorról.

A parkban fog állni az a szoborcsoport, amely az írót legismertebb mesefiguráinak társaságában fogja ábrázolni, tudtuk meg. Sárpátki Zoltán alkotásának makettjét az avatást követően megtekinthették az érdeklődők a városháza dísztermében. A szoborcsoport mellett a Fodor Sándor parkban az író meséinek világát idéző, tematikus játszótér, mesepark is létesül majd – osztotta meg a politikus.

Irodalmi központ alakulhat

Az avató résztvevőit köszöntötte Fodor Sándor lánya, Eszter is, aki az író tárgyait felajánlotta. Fodor Eszter elmondta, az emléksarokban látható édesapja íróasztala, dolgozó széke, írógépe, családi fotók, műalkotások, az író egyik könyvespolca a könyveivel, egy vitrin az elismeréseivel. „Bízom abban, hogy egyszer lesz egy csíki irodalmi múzeum, vagy irodalmi központ, ahol ez az emléksarok kicsit nagyobb lesz, és teljes egészében megjelenhet. Ahol látogathatják kicsik és nagyok egyaránt” – fogalmazta meg Fodor Eszter.

Mint az író lánya megosztotta: Fodor Sándor mindig vágyott haza szülővárosában. Érdekességként megemlítette, hogy egyetemi szakot is annak megfelelően választott, hogy milyen tanárra lehet szüksége a helyi gimnáziumnak. Ezért iratkozott Kolozsváron román nyelv-szakra.

Az avató-ünnepség zárásaként Fodor Eszter és Sógor Enikő jelképesen felkapcsolta a fényeket az emléksarok folyosóján. Az eseményt a Csicsergők és a Csíkszeredai Fúvószenekar zárta.

Kapcsolódók

Kimaradt?