Eurovíziós Dalfesztivál: kizárták a romániai zsűrit, a TVR magyarázatot vár

Meglepetésének adott hangot a Román Közszolgálati Televízió (TVR) vasárnap azzal kapcsolatban, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál szervezői nem vették figyelembe a romániai zsűri pontozását a végső rangsor felállításakor, ehelyett más pontszámokat tüntettek fel az ország neve mellett. A TVR magyarázatot vár a helyzetre.

Közleményében a TVR megjegyzi, hogy a romániai zsűri maximális pontszámot adott a Moldovai Köztársaságot képviselő dalnak, a Zdob și Zdub & Advahov Brothers Trenulețul című dalának, amely végül 7. helyen végzett.

A közszolgálati televízió illetékesei szerint az Eurovíziós Dalfesztivált szervező Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) a szombat esti döntő eredményhirdetése közben közölte a részt vevő országokkal, hogy a második elődöntő második főpróbája után hat ország eredményei esetében „szabálytalan szavazási mintákat” azonosítottak. Ez okból ezeknek az országoknak a zsűrijét kizárták a versenyből, és az általuk adott pontszámok helyett a „hasonló szavazási szokásokkal rendelkező országok” összesített eredménye alapján kialakított pontozást tüntették fel mind a második elődöntőben, mind a fináléban.

A TVR szerint az EBU nem küldött semmiféle hivatalos értesítést Romániának a második elődöntőt követően a „szabálytalan szavazási mintákat illetően”, az eredményhirdetés közben észlelte az EBU-val való kapcsolattartásért felelős személy, hogy eltérés van a romániai szakmai zsűri által előző nap leadott pontszámok és a szervezők által Románia nevében feltüntetett pontszámok között. Ugyanakkor Eda Marcus műsorvezetőnek nem engedélyezték az élő bejelentkezést a pontszámok ismertetésére, ahogyan arról az eljárásoknak megfelelően korábban megállapodtak a szervezőkkel.Fotó: Mihai Bursuc/Eurovision Romania

„A szabályokat tehát játék közben változtatták meg, anélkül, hogy a résztvevőket előzetesen tájékoztatták volna erről” – fogalmaztak a közleményben a TVR képviselői, hangsúlyozva, hivatalos magyarázatot várnak arra, hogy a romániai zsűri által adott pontszámokat miért váltotta fel egy másik, „átláthatatlan módon” kiszámított pontozás. „A TVR fenntartja magának a jogot, hogy a válasz függvényében intézkedéseket hozzon a kialakult helyzet orvoslására” – nyomatékosították

A romániai zsűri pontszámai mellett a grúziai, az azerbajdzsáni, a lengyelországi, a San Marino-i és a montenegrói zsűrik pontszámait sem vették figyelembe, derül ki az EBU korábbi közleményéből.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?