Eseménydús hétvégén vannak túl a szatmáriak – A Kuma Band nyerte az utcazene fesztivál közönségdíját

Látványos, de kicsit fárasztó hétvégén vannak túl a szatmáriak: péntektől vasárnapig tartott a Szatmárnémeti Utcazene Fesztivál amelyen 18 produkciót láthattak akár több alkalommal is a résztvevők, majd közönségszavazáson dönthettek a legjobbról.

Kilencedik alkalommal szerveztek utcazene fesztivált Szatmárnémetiben a hétvégén, így újra megtelt muzsikával elsősorban a megyeszékhely új főtere – a régi központ felújítása miatt most a szervezőknek búcsúzniuk kellett a központi parkról, mint helyszínről. De így is összesen hat helyszínen zajlottak programok, amelyek az első kiadásokhoz képest már távolról sem csak a zenére koncentrálnak.

Fotók: Szatmári Utcazene Fesztivál

Utcai artisták ejtették ámulatba a minden korosztály tagjait felvonultató, népes nézőközönséget. Idén 9 különböző országból – Argentína, Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Egyesült Királyság, Izrael, Magyarország, Lengyelország és Hollandia – érkeztek izgalmas, ámulatba ejtő produkciók és előadók Szatmárnémetibe.

A programban szereplő 18 produkcióból voltak artisták, zsonglőrök, tűznyelők, akik előadásukkal nem csak ámulatba ejtették a közönséget, hanem rendszeresen be is vonták a produkcióba a nagyérdeműt, akik a harmadik nap végére alaposan el is fáradhattak, hiszen mindenki mindent szeretett volna látni, karavánként vonultak a nézők a helyszínek között, hogy a közel 100 előadásból minél többet láthassanak.

Így történhetett meg az is, hogy voltak elsősorban kisgyermekes családok, akik a tűzzsonglőrök produkcióját öt-hatszor is látták. Persze a gyerekeknek néha ez sem volt elég. És valljuk be: felnőttként is magával ragadóak voltak a különböző stílusokat képviselő artisták fellépései.

Kicsit kilógott a sorból, de mindenképp érdemes kiemelni a fellépők közül az utcai karikaturistát, a magyarországi Lúdat, aki táblagépen folyamatosan rajzolta a sorban állókat, ezzel is felejthetetlenné téve számukra az utcazene fesztivált.

A produkciók tehát izgalmasak voltak a nézőknek, ám a rendezvény a fellépők számára is tartogatott némi kihívást: a közönségszavazás döntött arról, melyik produkció kapja az 1000 eurós fődíjat.

A szavazás nyertese a spanyol Kuba Band lett: a több mint 10 éve alakult formáció már az egész világot bejárta, négy albumuk jelent meg öt különböző országban. A zenészek afrikai vagy latin ritmusokat kevernek cigányzenével, reggae-vel és rock and rollal, az eredmény pedig egy energikus világzene, ami bárhol táncra csábítja a hallgatóságot.

A jól sikerült fesztivál után a közönségnek most lehetősége van egy picit szusszanni, 2024 júliusában viszont újra visszatér a Szatmárnémeti Utcazene Fesztivál. A szervezők számára viszont valóban pici a pihenésre szánt idő, hiszen a G. M. Zamfirescu kulturális központ csapata már a július végén tartandó, több száz zenészt megmozgató City Rock rendezvényre készül.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?