Elmarad idén a segesvári középkori fesztivál

Elmarad idén a segesvári középkori fesztivál, noha megvolt rá a költségvetési keret – közölte hétfőn Iulian Sîrbu polgármester.

Az elöljáró elmondta, hogy a fesztivál huszonkilencedik kiadását idén a július 28-30-i hétvégére ütemezték be, de a helyi tanács nem hagyta jóvá a város idei rendezvénynaptárát.

Elmarad idén Segesvár reprezentatív rendezvénye | Fotó: Segesvár Polgármesteri Hivatala/archív

A Segesvár városi tanácsának utóbbi két ülésén készült jegyzőkönyv szerint a 2023-as évi rendezvénynaptárat a május 26-i ülésen nem tudták elfogadni a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) tanácsosainak egy ellenszavazata és hét tartózkodása miatt; a programot csak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Független Szövetség Segesvárért párt (UIPS) támogatta, összesen hét szavazattal. A következő ülésen a PNL-PSD-PMP alkotta többség már nem is engedte napirendre tűzni a rendezvénynaptár elfogadását – számolt be az Agerpres.

Iulian Sîrbu közölte, kénytelen volt értesíteni a középkori fesztivál meghívottjait és potenciális résztvevőit, hogy a rendezvénysorozat elmarad, dacára annak, hogy már februárban megszavazták a költségvetését. A polgármester szerint a PNL-s, a PSD-s és a PMP-s tanácsosok a vele vívott „politikai háború” miatt nem szavazták meg a rendezvénynaptárat, olyan „gyermeteg” érvekkel állva elő, hogy „szeretnék tudni, mire megy el a rendezvényekre szánt pénz”.

„Első pillanattól tudvalevő volt, mekkora a fesztivál eseményeinek a költségvetése. Az a tény, hogy nem szavazták meg a rendezvénynaptárat, azt jelenti, hogy egyértelműen nemet mondtak Segesvár kulturális eseményeire” – mondta Sîrbu, aki szerint a többségben lévő tanácsosok „bosszúja mindenre lecsap, ami még megmaradt Segesvárból”.

A segesvári középkori fesztivált 31 éve minden évben megtartották, két kivétellel: 2016-ban a városi tanácsban kirobbant viták, 2020-ban pedig a koronavírus-járvány miatt maradt el. Fénykorában a rendezvény harmincezer turistát vonzott a városba.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?