Elhunyt az Oscar-díjas Major Imre

Életének 49. évében elhunyt Major Imre, aki 2014-ben technikai Oscar-díjat kapott egy olyan szoftver fejlesztéséért, amelyet az Avatar és a Harry Potter filmekben is használtak – tudatták Hajdúböszörmény város közösségi oldalán.

Egészen az Oscar-díjig menetelt 2014-ben a magyar programozó, Major Imre. A hajdúböszörményi szoftverfejlesztő társával, Kőhegyi Csabával fejlesztette ki a Mudbox nevű, 3 dimenziós modellező szoftvert, amelyet később olyan filmek elkészítéséhez használtak, mint az Avatar, a Harry Potter-filmek vagy épp a Pi élete. A szoftver tulajdonképpen egy olyan szobrászprogram, amellyel a filmen dolgozó grafikus könnyebben tudja megformálni a filmben szereplő lényeket – írja a Ripost.

Major Imre (jobbról a második) társaival és a modellező programot bemutatva/ Forrás: dehir.hu/ Szabadhajdú városi hetilap

A sikeres szoftverprogram ötlete három grafikustól származott, akik 2004-ben épp A Gyűrűk Ura trilógián dolgoztak. Mivel a csapat egyik tagja, Madjar Tibor magyar gyökerekkel rendelkezett, így kifejezetten Magyarországon kerestek programozót az elképelés megvalósításához. A hír eljutott Major Imréhez és Kőhegyi Csabához egy apróhirdetésen keresztül, munkájuk pedig olyan sikeresnek bizonyult, hogy egyenesen az Oscar-gáláig meneteltek vele.

A technikai Oscar-díjat olyan mérnöki, tudományos vagy technológiai teljesítményekért ítélik oda, amelyek jelentős hatást gyakoroltak a filmipar fejlődésére. A Mudboxot Imre és Csaba otthonról, egy sima otthoni számítógépről fejlesztette ki, a csapattársakkal csak e-mailben és chaten kommunikáltak, így valójában a program teljes fejlesztése Magyarországon történt. A Mudboxot már a fejlesztése alatt is használták a filmesek olyan mozik megalkotásához, mint a Thor és a legtöbb Disney illetve Pixar animációs filmek.

A technikai Oscar-díjas Major Imre halálát Hajdúböszörmény város hivatalos oldalán hozták nyilvánosságra. A gyászszertartás február 16-án lesz.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?