Elhunyt „Európa ágyúsa”

Hetvenegyéves korában elhunyt Mircea Tutovan, a romániai röplabdasport egykori kiválósága.

Fotó: a Román Röplabda-szövetség Facebook-oldala

A legendás játékos halálának hírét fia, a szobrászművész Marius Tutovan hozta nyilvánosságra hétfőn. Szívproblémákkal bajlódó apját súlyos fertőzéssel szállították szombaton este a zilahi kórházba, ahol végül elhunyt.

A Román Röplabda-szövetség Facebook-bejegyzésében hangsúlyozta, hogy Mircea Tutovan volt az a játékos, aki forradalmasította a röplabdasportot Romániában. Pályafutása során Bajnokcsapatok Európa Kupáját (BEK) nyert, ugyanakkor tíz országos bajnoki címet is ünnepelt a Dinamóval. Az „Európa ágyúsa” becenevet 1977-ben kapta, amikor is a válogatottal bronzérmet szerzett a finnországi Európa-bajnokságon – épp Magyarország ellen játszottak a kisdöntőben. Akkor állították össze először a kontinens „álomcsapatát”, amelyben Tutovan is helyett kapott.

A Szeben megyében született egykori kiváló sportoló a Dinamónál eltöltött évek után visszatért Erdélybe, ahol előbb a Szilágysomlyó csapatával Balkán Kupát nyert, majd játszott a Zilahi Elcond gárdájában, de a Besztercei Gloria és a Bihar megyei Vaskohsziklás (Ștei, de az akkori nevén Petru Groza) együtteseiben is. Tutovan 41 évesen vonult vissza, több mint 300 válogatott mérkőzéssel a háta mögött. Kétszer volt Eb-bronzérmes, az 1972-es müncheni olimpián pedig az ötödik helyen zárt a válogatottal.

Mircea Tutovan március 13-án lett volna 72 esztendős. „Nélküle szegényebbek vagyunk, sokkal szegényebbek” – fogalmaztak a sportági szövetség részvétnyilvánításában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?