Elhunyt Czintos József Jászai Mari-díjas színművész

Életének 78. évében elhunyt Czintos József Jászai Mari-díjas színművész, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának örökös tagja és egykori igazgatója.

Czintos József 1946-ban született Marosvásárhelyen, szakmai tanulmányait a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben végezte, színész szakon. 1969-ben szerződött a Szatmárnémeti Északi Színház magyar tagozatához, azóta a társulat tagja, 2011. óta pedig örökös tagja. 2006. és 2009. között a Harag György Társulat igazgatói tisztségét is betöltötte.

Czintos József a az 1986/1987-es évadban bemutatott Méhes György: Egy roppant kényes ügy című előadásban (Fotó forrása: Harag György Társulat Facebook-oldala)

Színészként számos kitüntetést kapott, több alkalommal nyújtotta a fesztivál legjobb férfi alakítását a Határon Túli Színházak Kisvárdai Fesztiválján, 1995-ben az Erdélyi Közművelődési Egyesület Kovács György díjjal jutalmazta, 2001-ben a Magyar Köztársaság Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának díját, a Jászai Mari-díjat ítélték oda neki. A Harag György Társulatban eltöltött évek és több mint száz alakítás mellett játszott a Budapesti Bárka Színházban, a Csíki Játékszínnél, de szerepet vállalt a nagyváradi Szigligeti Színház és a Kassai Thália Színház egy-egy produkciójában is. A szatmári közönség tíz rendezését is láthatta.

Több filmben is szerepelt, láthattuk a széles vásznon vagy épp a televízióban például a Megint tanú, a Boszorkánykör című filmekben vagy a Kisváros és a Terápia című sorozatokban. A közelmúltban jelent meg a róla szóló könyv Csirák Csaba tollából, melyben a szerző “konok idealistaként” jellemzi őt, a Román Televízió kolozsvári szerkesztőségében pedig portréfilm is készült róla. Idén március 15-én a Szatmárnémeti RMDSZ Ezüst Tulipán díjjal jutalmazta életművét.

(Nyitókép: Harag György Társulat Facebook-oldala)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?