EVERYDAY DRAWINGS – Az egyén szorongását megragadó alkotások kiállítása

A másokkal és önmagunkkal szembeni ingerültséget, szorongást és feszélyezettséget ragadják meg Részegh Botond hamarosan megnyíló kiállításának darabjai. Az EVERYDAY DRAWINGS címet viselő tárlatot október 5-től október 31-ig tekinthetik meg az érdeklődők a resicabányai Hegyi Bánát Múzeumában.

A kiállítás a műteremtés hétköznapi világába, a műterem kolostori, személyes terébe kalauzolja a nézőt. A művésznek lehetősége nyílik arra, hogy a művészet laboratóriumához való rendkívül személyes kötődése révén egy különös, de ugyanakkor természetszerű kapcsolatot alakítson ki a közönséggel.

Az EVERYDAY DRAWINGS sorozatot alkotó grafikák és festmények az egyén másokkal vagy önmagával szembeni ingerültségét, szorongását és feszélyezettségét ragadják meg. Az alkotások az agresszió közvetlen megjelenítése nélkül hozzák feszült lelkiállapotba a nézőt. A különböző módszerek egy bizonyos fajta feszélyezettséget jelenítenek meg, mely az ábrázolt alakok szándékosan eltúlzott rendellenes testtartása által jut kifejezésre.

Plakát: resicabányai Hegyi Bánát Múzeum

A művész azonosíthatatlan, névtelen alakok egész sorát alkotta meg, ezáltal olyan embertípusokat mutat be, amelyek megjelenítik a félelmet, a feszélyezettséget, az elmagányosodást, vagy – ellentmondásos módon – a féktelen jókedvet. A kiválasztott alkotások egy olyan fokozódó folyamatot mutatnak be, amelyet vizuális kutatási témák köré szerveződő sorozatokra épülő, egységes művészi diskurzus jellemez.

A közönség számára már nem ismeretlenek Részegh Botond antropomorf, expresszionista- minimalista sziluettjei. Mindez sajátos dinamikát kölcsönöz a kiállításnak, amely önéletrajzi tapasztalatokat oszt meg a nézőkkel.

A kiállítás a Hegyi Bánát Múzeuma, Resicabánya Polgármesteri Hivatala, Krassó-Szörény Megye Tanácsa és Csíkszereda Városháza támogatásával jött létre.

Részegh Botond 1977-ben született Csíkszeredában, és nemzedékének egyik legaktívabb művésze Romániában. Tevékenysége a művészet több területére kiterjed: festészet, grafika, fotóművészet. Neve referencia értékkel bír a múzeumok és művészeti galériák látogatói számára Romániában és nemzetközi szinten egyaránt. Alkotói tevékenységének középpontjában társadalmi, tudományos és pszichológiai problémák állnak; munkásságának meghatározó elemét képezi az interdiszciplinaritás.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?