Dés László a Csíki Jazzfesztiválon: „Ravasz dolog a jazz”

Közönségtalálkozóval indult a Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál (röviden Csíki Jazz) hétfői zárónapja. Dés László, Kossuth és Liszt Ferenc-díjas előadóművészt, jazz-zenészt Prohászka Rád Boróka, irodalmár, egyetemi docens és Szilágyi Nóra, a fesztivál ötletgazdája és főszervezője faggatta. A zenész felelevenítette pályája legfontosabb mérföldköveit, megosztotta az alkotói folyamatok kulisszatitkait és néhány népszerű, saját szerzeményt is eljátszott a Csíki Játékszín nagytermében megrendezett eseményen. A beszélgetés után Dés László a Random Trip zenekarral játszott ingyenes fesztiválzáró koncertet.

A bizonytalan időjárás a Csíki Játékszín nagytermébe űzte a Dés Lászlóval szervezett hétfői közönségtalálkozót. A Csíki Jazz 2023, utolsó utáni napján, ezzel az eseménnyel és az azt követő Random Trip koncerttel kedveskedett a csíkszeredai zenerajongóknak. 

A beszélgetés felvezetéseként Prohászka Rád Boróka arról kérdezte a zenészt, hogy hogyan fér el munkásságában annyi különböző stílus és műfaj, hiszen a jazz-zenétől a musicalen át a filmzenékig számos műfajban alkotott és alkotott maradandót. Dés László válaszában elmondta, hogy a jazz a többi műfajhoz hasonlóan ugyanúgy zene, amelynek megvannak a külön szabályai. 

Fontos dalok

„Ravasz dolog a jazz, technikailag is nagy felkészültséget igényel, és hiába tartjuk szabad műfajnak, be kell tartani bizonyos szabályokat, mert anélkül káosz és marhaság lesz belőle”– fogalmazott a művész. Hozzáfűzte, hogy érdekes módon egy klasszikus zenészből nehezen válik valaki jazz-előadóvá, ugyanakkor a jazz felől könnyebb más műfajokhoz is közelíteni.

Fotók: Csíki Jazz | Kelemen Kinga

Mint Dés László megosztotta, zeneiskolai tanulmányokat folytatott gyerekkorától kezdve, mi több, kisgyerekként barokk improvizációkat énekelt, idézte fel a közönség derültsége közepette. A könnyűzene az 1960-as években érte el, amikor nagy hatással voltak rá a Beatles, a Rolling Stones és a többi akkor felfutó zenekar. Általuk váltak számára fontosak a dalok és alakult ki egyfajta kettős zenei identitása.

Nem szerelem első hallásra

A jazzről úgy nyilatkozott Dés László, hogy „letaglózó élményt” jelentett számára, amikor találkozott a műfajjal. Nem volt szerelem „első hallásra”. Bátyja társaságában hallgatott először jazzt, amit először kaotikusnak érzett és zavarta, hogy olyan dologgal találkozott a zenében, amit nem ért. Ahhoz, hogy megértse a jazz logikáját, tudatosan kezdte el hallgatni ezt a zenét, amely egyre inkább „beszippantotta”.

A széleskörű alkotói munkássága kapcsán elhangzott, hogy 1981-től kapott felkéréseket filmzenék írására. Az első ilyen Makk Károly Egymásra nézve című alkotása volt, ezt követően sorra kapta a megbízásokat filmzenékre, majd színházi zenékre is. Első musical-jét Kaposváros mutatták be, nem túl nagy sikerrel, a Fellini Nők városa adaptáció megbukott - árulta el Dés. Ám ezt követően olyan örökbecsű darabok kerültek ki zeneszerzői tolla alól, mint a Dzsungel könyve, a Pál utcai fiúk, vagy éppen a Valahol Európában. És olyan slágerek, amelyeket ma is rengetegen ismernek és dúdolnak szívesen, említhetjük a Szerelem első vérig, a Vigyázz rám, vagy éppen a Nagy utazás című dalokat.

Színpadi tevékenysége rendszeresen kiegészült írókkal, költőkkel előadott estekkel, improvizációs előadásokkal. Dés László felidézte Eszterházy Péterrel közös estjeit, vagy a  fiával és Grecsó Krisztiánnal közös produkciókat.

Az alkotás heve

Az alkotói folyamatokról elárulta, hogy mindig a zene születik meg először, amire a szövegírókat gyakran ő szokta felkérni. Így született például Bereményi Gézával is számos közös produkció. Dés László néhány vicces történetet is megosztott a hallgatósággal az íróval közös alkotó-délutánokról. Ilyen volt, amikor másfél éves kislányáról feledkezett meg a dalszerzés hevében, aki nyugodtan viselte az ebéd elmaradását, ám örök lelkiismeret-furdalást keltő eset volt a zenész számára.

A jazz iránt érdekődő fiatal zenészeknek Dés László azt tanácsolja, hogy rengeteg zenét kell hallgatni. „Nem csak jazzt, de főlag azt” – fűzte hozzá. Megemlítette azt is, hogy szívesen játszik együtt fiatalokkal, ahogy teszi ezt a Csíkszeredában is koncertező Random Trip kötelékében. A szeptemberben a budapesti Aréna-beli nagykoncertre készülő zenésztől azt is megtudtuk, hogy a  koronavírus-járvány ideje alatt elkezdte írni önéletrajzi kötetét, amivel 70 oldalig jutott, jelenleg leginkább a Petőfi Sándorról szóló „hip-hop” opera megírása szerepel tervei között számos egyéb zenei projekt mellett természetesen.

Dés László előadó, zeneszerző, szerző. Született: 1954. január 9., Budapest. Klarinét- és szaxofon szakra járt a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumban. Csaknem tíz évig volt a Dimenzió zenekar tagja, emellett számos színpadi mű és film (Sose halunk megA dzsungel könyveA Pál-utcai fiúk stb.) zenéjét szerezte. Szólista karrierje 1993-ban kezdődött. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?