Csütörtökön megkezdődik a 8. Vásárhelyi Forgatag, amely több mint 170 programot kínál

„Olyan lelkesen készültek az emberek a 8. Vásárhelyi Forgatagra, hogy a hivatalosan pénteken kezdődő eseménysorozat tulajdonképpen már csütörtökön indul, hisz lesznek programok a Teleki Tékában, illetve a Kultúrpalotában is látható lesz a Bekecs Néptáncszínház előadása” – jelentette be Jakab István, a Vásárhelyi Forgatag egyik főszervezője szerdai sajtótájékoztatóján, hozzátéve, a Forgatagnak így nulladik napja is van idén.

Jakab István kiemelte, hogy az elmúlt nehéz év ellenére ebben az esztendőben is sok támogató csatlakozott a Forgataghoz, sokan közülük maguk keresték meg a szervezőcsapatot, hogy segíteni, támogatni akarják a rendezvényt. A 8. Vásárhelyi Forgatag teljes költségvetése idén 650 ezer lej, megközelítőleg 130 ezer euró, ennek jelentős részét, több mint a felét magyarországi intézményi, pályázati támogatások teszik ki.

A Forgatag ebben az évben részben megújult stábbal dolgozik, számos fiatal csatlakozott a szervezőkhöz. Jakab István elmondta, mindez azt jelzi, hogy Marosvásárhelyen van helye közösségi rendezvénynek a jövőben is.

Szente Katalin és Jakab István főszervezők | Fotók: Vásárhelyi Forgatag kommunikációs szolgálata

Szente Katalin, a Vásárhelyi Forgatag másik főszervezője a kényes kérdésnek számító regisztrációról beszélt. Elmondta, „nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy járványhelyzet van, ebben az időszakban szervezünk egy rendezvénysorozatot, és vannak olyan szabályozások, amelyeket kötelesek vagyunk betartani”. Kiemelte, az online zajló elő-regisztráció feladata, hogy megkönnyítse a helyszínre érkező emberek fogadását, mert azokon a programokon, amelyek zárt térben zajlanak, vagy ahol nagyobb tömeg összegyűlhet, ellenőrizni kell, hogy rendelkezik-e mindenki valamilyen immunitást igazoló dokumentummal. Így ha valaki online regisztrál, ez megkönnyíti a folyamatot, mert mindössze egy QR-kód felmutatásával bejuthat az eseményre. Fontos viszont az, hogy nem kell mindenhová a regisztráció – tette hozzá a szervező. A www.reg.forgatag.ro regisztrációs oldal hétfőn indult el, és már több mint ezren regisztráltak is a különböző eseményekre.

Szente Katalin azt is elmondta, a korábban bejelentett Piramis koncert fellépését az együttes egészségügyi okokra hivatkozva visszamondta, így alakítani kellett a koncertprogramot. Lesznek koncertek a Várszínpadon is, de szombat és vasárnap a fő fellépéseknek a Színház téren helyet kapó nagyszínpad ad otthont. Szombaton a Transylvanian Symphonic Tales indítja a főtéri koncertsorozatot: Koszika és a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia fog közösen zenélni, utánuk pedig a kolozsvári rockegyüttes, a Nightlosers lép színpadra. Vasárnap a gyergyószentmiklósi Teddy Queen és a magyarországi Kowalsky meg a Vega koncertjére várják a forgatagozókat. A Várszínpadon pénteken gyerekeknek zenél Póra Zoli és a Stone Hill, vasárnap pedig Luiza Zan és a Jazzpar Trió muzsikál ugyanott.

Idén a Forgatag kiemelt partnere az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, ők gondoskodnak a sokszínű népi, hagyományőrző programokról. Amint a sajtótájékoztatón az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány részéről Fazakas János elmondta, négy napra szerveztek programokat, amelyben többek közt kézműves-foglalkozások, kiállítások, koncertek, táncházak és hivatásos néptáncegyüttesek előadásai szerepelnek. Csütörtökön például a Bekecs Néptáncszínház kezdi az eseménysorozatot a Kultúrpalotában, illetve este már koncert is lesz a Borudvarban a Kedves zenekarral. Csütörtökön és szombaton táncházba is várják az érdeklődőket a várban, mindig más-más zenekarral.

Pénteken már elkezdődnek a várban, az Erdélyi Hagyományok Háza udvarban a kézműves foglalkozások: tíz sátorban a gyerekek mesemondásokon, népi játékokon, népdaloktatáson vehetnek részt. Ugyancsak pénteken a Duna Művészegyüttes előadása lesz látható a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban. Az együttes két alkalommal is játssza a Szerelmünk, Kalotaszeg c. előadását. Pénteken nyitják meg a gróf Bethlen Anikó néprajzi gyűjteményéből készült kiállítást a Régészeti és Történeti Múzeumban. A Borudvarban Kásler Magdi és az Üver Zenekar koncertezik majd, míg  a napot egy felnőtteknek szóló mesekocsma zárja a várbeli Kádárok bástyájában.

Szombaton a gyerekfoglalkozások mellett FolkNap is szerepel a programban, a Maros Művészegyüttes szervezésében marosvásárhelyi amatőr néptáncegyüttesek lépnek majd fel, illetve este a várszínpadon a hivatásos együttes Mezőség mosolya c. előadását élvezheti a közönség. A Kádárok bástyájában egy népviseletekből összeállított kiállítás, illetve egy fotókiállítás is várja a látogatókat, a Borudvarban pedig a BorFolk koncertezik.

Vasárnap a várszínpadon a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes lép majd fel Zeng a lélek, zeng a szó… c. előadásukkal, a Borudvarban pedig az Ötödik évszak zárja a programsorozatot.

Molnár Imola programigazgató

Összességében több mint 170 programmal készülünk a 8. Vásárhelyi Forgatagra – vette át a szót Molnár Imola programigazgató, és hozzátette, 90 százalékban készen állnak a rajtra, a fennmaradó 10 százalékot pedig az utolsó simítások jelentik, minden helyszín alakul már, hogy csütörtöktől látogathatók legyenek a programok.

Idén a Marosvásárhelyi Vár a központi helyszíne a rendezvénynek, itt lesz a legtöbb program, de lesznek események a Kultúrpalotában, Bernády Házban, Teleki Tékában, a színházban, a Maros Művészegyüttes székhelyén és a Színház téren is.

„A nulladik napot kihasználva egy Forgatag-népszerűsítő váltómaratont szervezünk, amely egy maratoni futás lesz 42 kilométeren, a város minden negyedét érintve. Ezt azonban nem egy ember szaladja le, hanem minden kilométeren más-más személy, átadva egymásnak stafétaként egy szélforgót. Az indulás és érkezés helyszíne a vár. Ezzel kívánjuk a városlakók tudtára adni, hogy elkezdődött a 8. Vásárhelyi Forgatag” – mutatott rá egyik újdonságra a programigazgató.

A várban péntek és vasárnap között családi és gyermekprogramok sokasága várja az érdeklődőket, a vársétányon kap helyet a kézműves vásár, valamint a könyvvásár is, de lesz egy Téka-sarok is szintén a Vársétányon.

„Jelenleg is egy nagy létszámú szervező csapat és mellette 80 önkéntes dolgozik azon, hogy holnap elinduljon a 8. Vásárhelyi Forgatag, amelyre mindenkit nagy szeretettel várunk, hisz ez a közös ünnepünk, ahol együtt lehetünk, mert a Vásárhelyi Forgatag összeköt minket” – zárta a sajtótájékoztatót Jakab István főszervező.

Kapcsolódók

Kimaradt?