Csíkszereda ismét a régizene fővárosává vált

Elkezdődött a Régizene Fesztivál Csíkszeredában. A Csíki Játékszín nagyterménben tartott ünnepélyes megnyitón felszólalt Ferencz Angéla, az esemény főszervezője, és Filip Ignác Csaba, a fesztivál és a Régizene Nyári Egyetem művészeti vezetője.

Barokk és reneszánsz kori stílust idéző ruhákban fogadták az önkéntes fiatalok a csíkszeredai Régizene Fesztivál ünnepélyes megnyitójára érkezőket. A Csíki Játékszín nagytermében hivatalosan is megnyitották a 41. alkalommal megrendezett eseményt. A számok jól mutatják, hogy – mint ahogy Filip Ignác Csaba is fogalmazott – a város és a régizene között tökéletes a harmónia, hiszen a mára már minden csíkszeredai számára megkerülhetetlen esemény feltette a várost a régizene világtérképére.

Forrás: Csíkszeredai Régizene Fesztivál Facebook-oldala

Az ünnepi beszédek sorát Ferencz Angéla, a Régizene Fesztivál főszervezője nyitotta. Egy korábbi írását olvasta fel az egybegyűlteknek, amely válaszként szolgált arra a kérdésre, hogy mit jelent számára ez a fesztivál. A felsorolásból kiolvasható volt mindaz, amit a helyeik éreznek az esemény kapcsán: büszkeség, otthon, családiasság. De benne volt minden, ami jól mutatja, mennyi munkát, kreativitást, türelmet és odafigyelést igényel egy ilyen fesztivál megszervezése. Ez a rengeteg befeketett energia évről-évre megtérül, hiszen ez a rendezvény kétségkívül rangos helyet foglal el a modern világ régizene-terében.

Filip Ignác Csaba, a fesztivál és az azzal párhuzamosan zajló Régizene Nyári Egyetem művészeti vezetője ünnepi beszédében kiemelte, hogy az idei rendezvény a párhuzamok és az ellentétek jegyében zajlik. A legkorábbi itt elhangzó zene a 13. századból való, míg a legfrissebb a 21. századi kortárs zene lesz, köztük csíkszeredai zeneszerző műve is. Gondosan válogatták össze a kínálatot úgy, hogy a régizene majdnem minden korszaka, minden stílusa képviselve legyen.

Filip Ignác Csaba ismertette a következő napok programkínálatát is: a párhuzamok és ellentétek már az ünnepi megnyitót követő két koncerten, a Musica Historica, valamint Sebestyén Márta és Andrejszki Judit előadásában is fellelhetőek lesznek, de a jövő hét folyamán énekes és hangszerezett, vallásos és világi, magyar, erdélyi, olasz, francia, spanyol, angol és német zenével is megismerkedhetnek az érdeklődők. Mint a művészeti vezető hangsúlyozta, idén a fellépők jelentős hányadát az erdélyi, csíkszeredai zenészek teszik ki, ezzel is bizonyítva, hogy a fesztivának és a nyári egyetemnek köszönhetően Csíkszereda erős bázisa lett a hazai és európai régizene-mozgalomnak.

Tizennégy hangverseny, tizenkét együttes, meghívottak Franciaországból, Angliából, Svájcból, Németországból, Magyarországról, Erdélyből és Románia többi szegletéből – a csíkszeredai Régizene Fesztivál változatos programokat, különleges koncerteket, borkóstolót, gyerekfoglalkozásokat és még számos különlegességet kínál. A teljes program itt érhető el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?