ChatGPT – Csák János: a múzeumoknak is alkalmazkodniuk kell 

A múzeumoknak is alkalmazkodniuk kell a mesterséges intelligencia térnyeréséhez. Többek között erről is beszélt Csák János magyar kulturális és innovációs miniszter azon a szerdai, marosvásárhelyi szakmai konferencián, ahol a Kárpát-medencei múzeumok vezetői egyeztettek.    

A mesterséges intelligencia, a ChatGPT megjelenésével egzisztenciális kockázatot jelent a magyar kultúra számára a neten való széleskörű jelenlét, ha a múzeumaink anyagai nincsenek rajta a világhálón, akkor nemcsak a jövőt veszítjük el, hanem a múltunkat is - mondta a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége (MVMSZ) Közgyűlésének megnyitóján Csák János tárcavezető. A Kárpát-medencei múzeumokat magába foglaló MVMSZ első alkalommal tartotta soron következő közgyűlését Magyarország határain kívül, s a választás Marosvásárhelyre esett. 

Csák János nyitotta meg a múzeumvezetők találkozóját | A szerző felvételei

Csák János beszéde elején megemlítette, hogy neje marosvásárhelyi származású, így jól ismeri a várost, szinte hazajár ide. Kiemelte a Magyar Géniusz Programot, amelyen keresztül magyar állam támogatásaira pályázhatnak a múzeumok.  A tárcavezető elmondta, ha a múzeumok jó csinálják a dolgukat, akkor nem csak szórakoztatnak, jó időtöltést jelentenek, hanem inspirációt is adnak az oda látogatóknak. Mint fogalmazott, akarni tudó embereket kell nevelni, s ehhez adhat inspirációt a múzeum. „Azok az országok, nemzetek, amelyek nem tudnak akarni, azokat mások fogják irányítani” - mondta Csák János.  

Ötvös Koppány Bulcsú, a Maros Megyei Múzeum igazgatója a Maszolnak elmondta: a VMMSZ a magyar múzeumok legfontosabb szakmai fóruma. Kultúrpolitikai szempontból is fontos eseményről van szó, ahol az egyeztetéseken kívül a kapcsolattartást is erősítjük. A Maros Megyei Múzeum 2019–ben csatlakozott a szervezethez, a múzeum új vezetés pedig nyitott a Kárpát-medencei együttműködés irányába” - hangsúlyozta az igazgató. A marosvásárhelyi Kultúrpalotában tartott kétnapos rendezvényen több mint száz múzeum képviselteti magát. Ötvös Koppány Búlcsú is kiemelte a Magyar Géniusz Programot, melynek keretében 25 millió forintnyi pályázati támogatáshoz jutott a Maros Megyei Múzeum, ebből az összegből tervezik megújítani a Bernády Györgyről, Marosvásárhely városépítő polgármesteréről szóló kiállítást. A megnyitón Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere is köszöntötte a jelenlévőket.  

A Kultúrpalotában tanácskoztak a magyar múzeumvezetők

Csák János kulturális és innovációs miniszter székelyföldi körútja keretében Kovásznára is ellátogat, ahol részt vesz a helyi Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület által immár harmincharmadik alkalommal megrendezett Csoma-napok megnyitó ünnepségén. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?