Bukarestben is megünneplik a magyar kultúra napját

Közös irodalmi rendezvény keretén belül ünneplik a magyar és a román kultúrát Bukarestben. A Corzi literare/Elbeszélő szálak 2.0 célja, hogy a magyar és román irodalmi körök megismerhessék egymást, egymás munkásságát, kultúráját.

A Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest és a Román Kulturális Intézet második alkalommal ünnepli közös rendezvénnyel a román kultúra napját és a magyar kultúra napját. Idén január 17-18-án nyolc irodalmi művet mutatnak be a két intézet székhelyén, illetve egy könyvillusztrációs kiállítás is megnyílik a Román Nemzeti Irodalmi Múzeumban.

“Kultúránk meghatározza az identitásunkat, a törekvéseinket, az egymással és a környezetünkkel való viszonyunkat, ezért a kortárs irodalomnak és a műfordításnak rendkívül fontos szerep jut. A műfordítások hidat építettek és építenek román és magyar kultúra között. Idén is erre fókuszálunk, illetve kifejezetten erdélyi szerzőket hívtunk meg, illetve olyan köteteket mutatunk be, amelyek erdélyi tematikát dolgoznak fel” – foglalták össze a szervezők.

A kétnapos fesztivál szakmai koordinátora Márton Evelin író lesz, az esemény meghívottjai közt pedig megtalálható Gabriela Adameșteanu író,Balázs Imre József költő és szerkesztő, Daniel Bănulescu író, Hanna Bota író és szerkesztő, Simona Grazia Dima író, Andrei Dósa író és műfordító, Fekete Vince költő, író, Stejărel Olaru író, Szántó T. Gábor író és szerkesztő, valamint Vida Gábor író és szerkesztő.

A szerzőkkel Demény Péter író, szerkesztő, műfordító, Horia Gârbea író, költő, Márton Evelin író, újságíró, George Volceanov műfordító, Răzvan-Mihai Voncu irodalomtörténész, valamint Dana Ionescu, a Román Kulturáis Intézet (ICR) keretében működő Könyvközpont igazgatója beszélgetnek.

A fesztivál január 17-én 18 órától kezdődik a Román Kulturális Intézetben, ahol az esemény első programpontjaként Román írók magyarul címmel kerekasztalbeszélgetésre krül sor. Részt vesznek: Gabriela Adameșteanu, Simona Grazia Dima, Stejărel Olaru și Daniel Bănulescu. A beszélgetés moderátora Dana Ionescu, a Román Kulturális Intézet (ICR) keretében működő Könyvközpont igazgatója lesz.

19.00 órától könyvbemutatók kezdődnek. Elsőként Hanna Bota Trei femei, cu mine patru (Cartea Românească Kiadó, 2023) című kötetét ismerhetik meg az érdeklődők. A szerző beszélgetőtársa George Volceanov lesz. Ezt követi Szántó T. Gábor Gara de Est, cap de linie (Cartea Românească Kiadó, 2023) című könyvének ismertetése, melyet Kocsis Francisko fordított, eredeti címe Keleti pályaudvar, végállomás (Scolar Kiadó, 2021). A beszélgetőtárs Demény Péter lesz. A nap utolsó könyvbemutatóján Fekete Vince Orașul, cizmarilor (Cartea Românească Kiadó, 2022) című művét ismerhetik meg az érdeklődők, melyet szintén Kocsis Francisko fordított, eredeti címe Vargaváros (Magvető, 2019). A szerzővel és a fordítóval Márton Evelin beszélget majd.

A fesztivál második napján 17:30-tól Ilarie Voronca Ulysses (Lector Kiadó, 2023) című kötetét mutatják be, valamint megnyitják Hatházi Rebeka illusztrációs kiállítását az illusztrátor, illetve a kötet fordítója, Balázs Imre József részvételével.

19 órától a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központban Balázs Imre József Nopți în zen (Cartea Românească Kiadó, 2023) című kötetét ismertetik a Kocsis Francisko fordításában. Ezt követi Vida Gábor Povestea unei bâlbâieli (Cartea Românească Kiadó, 2021) című műve, szintén Kocsis Francisko fordításában (eredeti cím: Egy dadogás története (Magvető, 2017). Szintén Vida Gábor műve, az Acolo unde-i sufletul său (ICR Kiadó, 2019) lesz az est soronkövetkezője Andei Dósa fordításában (eredeti cím: Ahol az ő lelke (Magvető, 2019). A beszélgetőtársak Răzvan-Mihai Voncu és Andrei Dósa lesznek. Az eseményt Andrei Dósa Füveskert (Helikon Kiadó, 2023) című könyvének bemutatójával zárják, melyet Koszta Gabriella és Horváth Benji fordítottak (eredeti cím: Ierbar (Polirom, 2019). A szerzővel Demény Péter beszélget majd.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?