Botrányt kavart rockzenei körökben George Simion lakodalma

Perrel fenyegetik George Simiont, ha pártja himnuszaként használná a legendás Phoenix zenekar egyik számát.

A hazai rockzene rajongói közül minden bizonnyal sokakat sokkolt a hír, miszerint George Simion hétvégi lakodalmán fellépett a Temesváron alakult legendás Phoenix. Az már csak hab volt a tortán, hogy a szélsőségesen magyarellenes párt elnöke kijelentette, a zenekar egyik dala, pontosan annak Fie să renască… kezdetű részlete mostantól kezdve az AUR himnusza.   Josef/Iosif Kappl József | Fotó: Facebook/Josef Kappl

George Simion kijelentése kiverte a biztosítékot a szöveg szerzőjénél, Andrei Ujică írónál és forgatókönyvírónál. „Nyilvánosan kijelentem, hogy megtiltom a Cantafabule lemez szövegeinek kisajátítását és törvénytelen felhasználását bármiféle mozgalom és politikai párt részéről, függetlenül annak formájától, akár egy olyan csoportosulás himnuszaként vagy szlogeneként, mellyel rokonságot a legabszurdabb álomban sem mutatnék. Ellenkező esetben kénytelen leszek jogaim védelmében az igazságszolgáltatáshoz fordulni” – olvasható Ujică Facebookon közzétett állásfoglalásában.

A történteket nem hagyta szó nélkül a szóban forgó dal zeneszerzője sem. Ő nem más, mint a zenekar meghatározó korszakának basszusgitárosa, aki Iosif Kappl néven írta be magát a hazai rocktörténetbe, azonban magyar anyanyelvű, barátai, zenésztársai számára Józsi.

„…kérem, hogy ne társítsák mindazt, amit a 70-es években Phoenix néven, meggyőződésből létrehoztunk ahhoz, amit már sok éve, ennek egykori <vezetője> csinál, ugyanazon név alatt. (…) Szégyenkezem az ő szégyene miatt!” – állt az időközben törölt Facebook-bejegyzésben. Kappl arra célzott, hogy a Phoenix egykori tagjai közül már csak Nicu Covaci szólista-gitáros szerepel a zenekarban, lényegében kisajátítva annak a rockrajongók számára legendává vált nevét. Kappl egyúttal bejelentette, a történtek miatt soha többé nem lép színpadra a Phoenix tagjaként.

A Phoenix a 60-as évek elején született meg Temesváron, egyik alapítója a kitűnő gitáros-basszusgitáros-énekes Kamocsa Béla volt. A fénykorában világszínvonalú, népzenei ihletésű progresszív rockot játszó bandában olyan nagyszerű zenészek fordultak meg, mint Mircea Baniciu, Günther Reininger, Ovidiu Lipan, Florin Bordeianu, Erlend Krauser, Eugen Gondi, Liviu Butoi stb.

A Phoenix Cantafabule című dupla albuma, melynek kezdő dalát kiáltotta ki George Simion pártja himnuszává, valószínűleg a hazai rocktörténet legkiemelkedőbb lemeze. A Phoenix több tagja 1977-ben filmbe illő körülmények között emigrált, hangfalakba rejtőzve kelt át a román-jugoszláv határon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?