Bejelentették a 2022-es Golden Globe-jelölteket

Kenneth Branagh Belfast és Jane Campion A kutya karmai között című filmje kapta a legtöbb, 7-7 Golden Globe-jelölést helyi idő szerint hétfő reggel Los Angelesben.

A 79. Golden Globe-díj jelöléseit a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szervezete (HFPA) a Beverly Hills-i Beverly Hilton termében összegyűlt újságírók előtt hozta nyilvánosságra. A filmes és televíziós kategóriák jelöltjeinek listáját a HFPA elnöke, Helen Hoehne és Snoop Dogg rapper-színész olvasta fel.

A legjobb musical vagy vígjáték filmkategóriájába a Cyrano, a Ne nézz fel!, a Licorice Pizza, a Tick, Tick... Boom! és a West Side Story jutott be. A drámai alkotások közül pedig a Belfast, a Coda, a Dűne, a Richard király és A kutya karmai között jutott jelöléshez.

A legjobb idegen nyelvű film díjára a finn Compartment no. 6, a japán Drive My Car, az olasz Isten keze, az iráni A hős és a spanyol Párhuzamos anyák kapott jelölést.

Az animációs filmek mezőnyében az Encanto, a Flee, a Luca, a My Sunny Maad, valamint a Raya és Az utolsó sárkány lett jelölt. A filmrendezők kategóriájában Kenneth Branagh (Belfast), Jane Campion (A kutya karmai között), Maggie Gyllenhaal (The Lost Daughter), Steven Spielberg (West Side Story) és Denis Villeneuve, a Dűne rendezője kapott jelölést.

A legjobb színésznő és színész kategóriákban a musical vagy vígjátéki filmeknél Marion Cotillard (Annette), Alana Haim (Licorice Pizza), Jennifer Lawrence (Ne nézz fel!), Emma Stone (Szörnyella), Rachel Zegler (West Side Story), valamint Leonardo Dicaprio (Ne nézz fel!), Peter Dinklage (Cyrano), Andrew Garfield (Tick, Tick... Boom!), Cooper Hoffman (Licorice Pizza) és Anthony Ramos (In the Heights - New York peremén) került a jelöltek közé.

A drámai filmek főszereplői közül Mahershala Ali (Swan Song), Javier Bardem (Being the Ricardos), Benedict Cumberbatch (A kutya karmai között), Will Smith (Richard király), Denzel Washington (The Tragedy of Macbeth), valamint Jessica Chastain (Tammy Faye szemei), Olivia Colman (The Lost Daughter), Nicole Kidman (Being the Ricardos), Lady Gaga (A Gucci-ház) és Kristen Stewart (Spencer) lett Golden Globe-jelölt.

A jelöltek teljes listája elérhető a HFPA honlapján.

A díjátadó ceremóniát január 9-én szervezik meg, ám nem közvetítik televízióban, a korábbi médiapartner, az NBC tévécsatorna ugyanis tavasszal elhatárolódott a HFPA-tól, és a szervezet megreformálásához köti a 2023-as gála közvetítését.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?