Áll a bál a Golden Globe körül, Tom Cruise visszaadja a díjait

Tom Cruise visszaadja Golden Globe-jait, tiltakozásul a díjat odaítélő szervezet tagsága ellen – írta a The Guardian online kiadása.

A filmsztár három Golden Globe-ot kapott, a drámai alkotásban nyújtott legjobb főszereplőnek járó elismerést a Született július 4-ért és a Jerry Maguire-ért, a Magnóliában a legjobb mellékszereplő eljátszásáért tüntették ki.

A Golden Globe-díjakat odaítélő Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetsége (HFPA) az utóbbi hónapokban bírálatok kereszttüzébe került „diszkriminatív gyakorlata” és etikai problémák miatt, köztük azért, mert ajándékokat fogadott el különböző iparági szereplőktől. Kifogásolták az átláthatatlan költségvetést és azt is, hogy a szervezetnek egyetlen fekete tagja sincs.

Cruise lépése előtt – többek között – Scarlett Johansson és Mark Ruffalo szólította fel az iparágat, hogy „álljon el” a Golden Globe-részvételtől, amíg lényegi változások nem történnek a HFPA-n belül.

A Netflix, az Amazon és WarnerMedia bojkottot jelentett be a Golden Globe ellen, a HFPA médiapartnere, az NBC tévécsatorna pedig hétfőn azt közölte, hogy 2022-ben nem közvetíti a díjátadót, de amennyiben a szervezet végrehajtja a reformtervét, „remélik”, hogy 2023-ban már módjukban áll ismét közvetíteni.

Május 3-án a HFPA reformokat jelentett be, a javaslatok között szerepel, hogy jelentősen növelik a tagság létszámát, különös tekintettel a fekete tagok toborzására. Továbbá új magatartási kódexet is ígértek. A reformok végrehajtásának időbeosztását hétfőn tették közzé, ebben az is szerepel, hogy a folyamat végén, augusztusban a jelenlegi vezetőség lemond.

Kapcsolódók

Kimaradt?