Bebörtönözték Dzsafar Panahi ellenzéki iráni rendezőt

Börtönbe szállították Dzsafar Panahi ellenzéki iráni filmrendezőt, hogy folytassa a 2010-ben rá kiszabott, de akkor két hónap után felfüggesztett hatéves börtönbüntetés letöltését. Az Arany Medve-díjas rendezőt egy hete tartóztatták le Teheránban.

A 62 éves filmrendezőt a Teherán közelében lévő Evin börtönbe vitték – közölte kedden az iráni igazságügyi hatóságok szóvivője egy sajtóértekezleten. Panahit egy hete akkor vették őrizetbe, amikor a teheráni ügyészségre ment, hogy ott tájékozódjon egy másik rendező, Mohammad Raszulof ügyéről, akit szintén letartóztattak.Fotó: Facebook

Panahi az egyik legtöbb díjjal elismert iráni filmrendező. 2015-ben Taxi Teherán című drámájával elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon az Arany Medve-díjat, 2018-ban pedig a cannes-i filmfesztiválon Három nő című filmjének forgatókönyvéért kapott díjat.

A másként gondolkodó művészt 2010-ben hat év börtönbüntetésre ítélték és húsz évre eltiltották a filmkészítéstől „rendszerellenes propaganda” miatt, miután 2009-ben az ultrakonzervatív Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök újraválasztása ellen demonstrált. Az utazástól és a médiának való nyilatkozástól is eltiltott rendező azonban tovább folytatta a munkát Iránban. A 2010-ben rá kiszabott börtönbüntetésből két hónapot töltött le, majd feltételesen került szabadlábra, ám bármikor visszakerülhetett a börtönbe.

Raszulofot és kollégáját, Mosztafa Aleahmadot a hatóságok „a közrend megzavarása” miatt tartóztatták le július 8-án, mert május közepén nyílt levélben ítélték el, hogy a hatóságok több kollégájukat letartóztatták és tüntetőkre csaptak le. A közelmúltban az iráni hatóságok számos ellenzékit tartóztattak le, köztük a reformista mozgalom egyik alakját, Musztafa Tajzadehet „állambiztonság elleni tevékenység” vádjával. Múlt pénteken Franciaország az iráni filmesek azonnali szabadon bocsátását követelte.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?