Az újság, amely csak szökőévente jelenik meg

A világ egyetlen, csak négyévente egyszer megjelenő újsága ma visszatért az újságárusokhoz Franciaországban a La Bougie du Sapeur című szatirikus kiadvány új számának megjelenésével. Az 1980-as években létrehozott, mindössze 20 oldalas lap különlegessége, hogy csak szökőévben, február 29-én jelenik meg.

Az 1980-as években egy baráti társaság szórakozni akart. Így indult útjára a La Bougie du Sapeur című lap, amely humorral és távolságtartással foglalkozott a francia közélet aktuális témáival. Miután az első szám két nap alatt elfogyott, az újságárusok továbi példányokat kértek, mire az ötletgazdák csak annyit mondtak: „rendben, de csak négy év múlva”. Azóta is szökőévben, február 29-én adják ki az új számot, mely – akárcsak elindulásakor – a közélet napirenden levő témáit boncolgatja kellő humorral és szarkazmussal – számol be a BBC. Az idei számban a mesterséges intelligenciára és a nemváltoztató műtétekre került a hangsúly.

Forrás: La Bougie du Sapeur Facebook-oldala

„A lapot még mindig néhány barát adja ki. Egy bárban találkozunk, és egy ital mellett eszmét cserélünk. Nagyon jól szórakozunk, és ha az olvasók is jól szórakoznak, az a hab a tortán” – mondta Jean d'Indy, a lap szerkesztője.

A La Bougie du Sapeur úgy épül fel, mint egy hagyományos újság, politikai, sport, külpolitikai, művészeti, rejtvényekkel és celebpletykákkal foglalkozó rovatokkal, a cikkeket azonban humoros kommentároknak szánják. A mostani szám címe – Mindannyian okosak leszünk – egy olyan íráson alapul, amely arról szól, hogy a vizsgákat és a szellemi teljesítményt a mesterséges intelligencia váltja fel.

Forrás:Wikipédia

„Megpróbálunk viccesek lenni, de nem gonoszak. Viccelődünk anélkül, hogy gonoszak lennénk” – kommentálta Jean d'Indy.

Az újság nem jelenik meg az interneten, és csak az újságárusoknál lehet megvásárolni. „Remélem, hogy négyévente friss levegőt hozunk. Manapság az embereknek szükségük van a nevetésre” – zárta a szerkesztő.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?