Az Elfogy a levegő is esélyes az Európai Filmdíjra

A szovátai születésű Moldovai Katalin Elfogy a levegő című mozifilmje is esélyes az Európai Filmdíjra - közölte a Nemzeti Filmintézet szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint az Európai Filmakadémia nyilvánosságra hozta azt a 29 alkotást, amelyek közül az Európai Filmdíjak 24 kategóriájának jelöltjeit választják ki az elkövetkező hetekben. Az esélyesek között szerepel Moldovai Katalin első mozifilm rendezése is, amely az Inkubátor Program támogatásával készült

A filmet megtörtént események inspirálták. A főszereplő Ana irodalmat tanít, diákjaival és kollégáival egyaránt jó a kapcsolata, a gimnázium megbecsült tanára. Egy szülő azonban feljelenti Agnieszka Holland Teljes napfogyatkozás című filmjének ajánlása miatt. A tanárnő fellebbezése láncreakciót indít el, amely próbára teszi emberi kapcsolatait.

Fotó: Facebook

Főszereplői: Krasznahorkai Ágnes, Skovrán Tünde, Sándor Soma, Dimény Áron, Bölönyi Zsolt és Lőrinc Ágnes, executive producere Kovács Attila Béla, producere Muhi András, Moldovai Katalin, koproducere Gyurin Zsuzsi, forgatókönyvírója Palóczi Zita és Moldovai Katalin. A filmet Táborosi András fényképezte, vágója Soltész Orsolya, látványtervezője Bocskai Gyopár, hangmérnöke Kerekes Gábor, zenéjét Cári Tibor szerezte.

A film világpremierje a torontói filmfesztiválon volt, díjazták Varsóban, a franciaországi Arras-ban és Mons-ban, Thesszalonikiben, Belgrádban, a Mannheim-Heidelberg fesztiválon, Triesztben, Lagówban és Kassán is.

Az Európai Filmakadémia a kontinens filmművészetének meghatározó alkotásait díjazza, minden páratlan évben Berlinben, minden második évben pedig egy-egy európai városban adják át az Európai Filmdíjakat. A díjátadó gálát idén a svájci Luzernben tartják december 7-én.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?