Elfogy a levegő – Erdélyi születésű rendező filmje a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon

A szovátai születésű Moldovai Katalin első nagyjátékfilmje, az Elfogy a levegő versenyben van az október 6. és 15. között zajló Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon. A film szeptemberben egyedüli magyar alkotásként debütált a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál Discovery elnevezésű szekciójában.

A stáb | Fotók: Elfogy a levegő Facebook-oldal

Ana (Krasznahorkai Ágnes) irodalmat tanít. Diákjaival és kollégáival egyaránt jó a kapcsolata, a gimnázium megbecsült tanára. Az egyik szülő váratlanul feljelenti két XIX. századi francia költő, Arthur Rimbaud és Paul Verlaine életéről szóló film ajánlása miatt, kifogásolva a két férfi közötti testi-lelki kapcsolatot. A tanárnő fellebbezése láncreakciót indít el, amelynek következtében a kollégái és a gimnázium igazgatónője is fokozatosan ellene fordulnak. Az egyre kíméletlenebb, a munkáját ellehetetlenítő eljárás nemcsak Ana egzisztenciáját, de minden emberi kapcsolatát próbára teszi.

Moldovai Katalin Elfogy a levegő című filmjét valós események ihlették. 2017-ben egy tordai irodalomtanárt meghurcoltak, mert a Teljes napfogyatkozás című filmet ajánlotta a diákjainak kisegítő anyagként. Ebből az esetből inspirálódott a szovátai születésű filmrendező első nagyjátékfilmje, mely a Nemzeti Film Intézet Inkubátor programjának támogatásával jött létre, és szeptember elején debütált a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon.

Az Elfogy a levegő a tanári lét nagy kérdései köré épül, de a hatalom és az elnyomás természete is hangsúlyos témája filmnek. A főszereplő Krasznahorkai Ágnesen, és a Viktor karakterét játszó Sándor Somán kívül a film minden szereplője erdélyi, így többen a kolozsvári társulatnak jelenleg is tagjai, vagy volt tagjai, mint Skovrán Tünde, Dimény Áron, Tordai Tekla, Bölönyi Zsolt, és a marosvásárhelyi, csíki, gyergyói, udvarhelyi színházból is sok színész szerepel a filmben.

A Varsói Nemzteközi Filmfesztivál bemutatóján a stábbal együtt részt vett Adela Stan tanárnő is, akivel a való életben megtörtént a film alapjául szolgáló esemény.

A filmet november 2-től vetítik a mozikban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?