Átadták az Udvarhelyszék Kultúrájáért díjakat

Székelyudvarhelyen két évtizedes múltra tekint vissza a magyar kultúra napja tiszteletére szervezett rendezvénysorozat, melynek fénypontjaként az udvarhelyszéki közművelődés terén tevékenykedő személyek, szervezetek munkáját ismerik el. Vasárnap este adták át az Udvarhelyszék Kultúrájáért díjakat.

A Himnusz születésnapján, azaz január 22-én, hétfőn este a Csinibaba című színházi előadással zárul a Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozat Székelyudvarhelyen. A székely anyaváros udvarhelyi kulturális intézményei által szervezett események sora P. Buzogány Árpád Gergé halhatatlanná tétele című novelláskötetének bemutatójával kezdődött meg szerdán, január 17-én, másnap a 150 éve született Spanyár Pál képzőművész, rajztanár alkotásaiból nyílt kiállítás, majd a 45 éves Udvarhelyszéki Népművészek Egyesülete tagjai által készített alkotásokat is megcsodálhatták az érdeklődők.Fotók: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatal/FacebookPénteken késő délután gyerekek munkáiból készült Ügyes kezű cimborák című kiállítással folytatódott a rendezvénysorozat, este pedig a Frici és Aranka című levetítését követően lehetőség nyílt az alkotókkal való beszélgetésre is. Január 20-én, szombaton adta elő az Udvarhely Néptáncműhely a Petőfi-potomság – Bálint Dani különös esete a költővel című produkcióját, majd vasárnap következett a rendezvénysorozat fénypontja, az Udvarhelyszék Kultúrájáért díjak átadása.

A feladatunk az, hogy lássuk azokat a szervezeteket és egyéneket, akik értéket teremtenek, ugyanakkor elismerjük a munkájukat” - fogalmazott Szőcs Endre, az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület ügyvezetője, megemlékezve a korábbi 75 díjazottra.

A székely anyavárosban 2004 óta ismerik el ily módon azon közművelődés terén tevékenykedő személyiségek és a kultúra iránt elkötelezett művészeti vagy műkedvelő csoportok tevékenységét, akik jelentősen hozzájárulnak az udvarhelyszéki szellemi értékek gyarapításához, értéket teremtenek, őriznek vagy közvetítenek.Az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület idén négy ilyen díjat osztott ki. Életmű-díjban László János nyugalmazott mérnök-vállalkozó részesült, értékmentés díjat kapott Bálint Irma nyugdíjas tanárnő, az értékteremtő díjat Hadnagy Jolán farkaslaki művelődésszervezőnek adták át, míg a közösségért díjat idén a Homoródmente Művészetéért Alapítványt érdemelte ki.

A vasárnap esti gálaestet a Szentegyházi Gyermekfilharmónia koncertje tette még ünnepélyesebbé.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?