Magyar kultúra napja: Máramarosszigeten adták át a Hollósy-díjakat

Nagyszabású koncerttel, valamint díjátadóval ünnepelte a magyar kultúra napját a máramarosi magyar közösség. Idén Máramarosszigeten öt kategóriában – ifjúsági, oktatási, társadalomszervezés, közművelődés és alkotói – osztották ki az RMDSZ Máramaros megyei szervezete által alapított Hollósy-díjat.

A kulturális örökség szorosan hozzákapcsolódik a magyar léthez, ami egyszerre büszkeséggel és reménnyel tölti el az embert, mutattott rá Pintér Zsolt, az RMDSZ Máramaros megyei szervezetének elnöke. „A gazdag irodalmunk, amely Kölcsey Ferenctől egész Kovács András Ferencig terjed, csak egy példa azon kincseink közül, amelyek mindennap táplálnak bennünket” – mondta a szervezet elnöke.

A szerző felvételei

Beszédében hangsúlyozta a magyar kultúra egyetemességét, ahol Makovecz Imre építészeti nyelvezete Pozsonytól Szabadkáig ugyanazt jelenti, Hollósy Simon pedig Máramarosszigeten, Nagybányán, Kistécsőn, Budapesten és Münchenben is ugyanaz. „A magyar kulturális örökségünk nemcsak nekünk, magyaroknak, hanem az egész világnak ajándék, amelynek értékeit mindennap hordozzuk magunkban és megosztjuk másokkal” – zárta gondolatait Pintér Zsolt, kiemelve a jövő évi választások szerepét a magyar kultúra életben tartásáért a térségben.

Demeter Katalin konzul, ünnepi köszöntőjében a magyar kultúra olyan nagyjait emelte ki, akik Máramarosszigeten látták meg a napvilágot: Leőwey Klára pedagógus, Prielle Kornélia színésznő és Hollósy Simon festőművész, valamint azokat, akik folyamatosan formálták a magyar kultúrát, és ez szilárd pontot jelentett az életükben. Köszönetet mondott az esemény szervezőinek, hogy jutalomba részesítik azokat, akik sokat tettek a saját közösségükért és a magyar kultúra megmaradásáért Máramarosban.

A díjat tavaly alapították és Hollósy Simon festőművészről nevezték el, aki Máramarosszigeten született 1857-ben, majd Nagybányán alapította meg a világhírű festőtelepet. Létrehozói azzal indokolják a díj elnevezését, hogy Hollósy Simon személye az, ami összeköti a megye két történelmi régióját: Nagybánya vidékét és a történelmi Máramarost.

Oktatás kategóriában, elismerésben részesítették Molnár Juditot a máramarosi magyar oktatás és közösségszervezés területén kifejtett példamutató munkájáért. Molnár Judit 42 éven keresztül a domokosi Benkő Ferenc Általános Iskola tanítónője volt, 2006-tól kezdődően egészen nyugdíjba vonulásáig a tanintézet igazgatója. Ebben az időszakban sikerült kiharcolnia, hogy az iskola megmaradjon önálló magyar oktatási intézményként. Szívügyének tekinti a magyarság megmaradását ebben a térségben, ezért már pályája elején délutáni gyerekfoglalkozásokat tartott, amelyet most, nyugdíjasként is folytat. 1990 után színjátszó csoportot vezetett, és tanítja a Szivárvány néptánccsoportot. Nyaranta tábort szervez a domokosi gyermekeknek, kézműves foglalkozásokat tart nemcsak helyben, hanem Máramaros megye különböző magyarlakta területein is.

Társadalomszervezés kategóriában díjazták az Aknasugatagi Idősek Klubját a helyi magyar szórványközösség identitásának és értékeinek megőrzéséért. Több mint egy évtizeddel ezelőtt helytörténeti múzeumot hoztak létre Aknasugatagon, ahol a látogatók betekintést nyerhetnek többek között a település bányászmúltjába. Emellett emlékoszlopot állítottak az I. és II. világháborúban elesett helyi hősök emlékére azzal a céllal, hogy ébren tartsák a kollektív emlékezetet. Az emlékoszlopot 2023 novemberében sikerült felújítaniuk a Communitas Alapítvány támogatásával, amivel régi vágya teljesült a helyi magyar közösségnek.

Közművelődés kategóriában jutalmazták Nagy Lajost a monói magyar kulturális élet területén végzett kimagasló és példamutató munkájáért. 2016-ban asszonykórust szervezett, az előadott népdalkincseket pedig könyvben is közölték. A kórus sikeresen szerepelt a tövisháti rendezvényeken. A monói fiatalokkal színjátszó csoportot, táncegyüttest szervezett, akik állandó meghívottjai a helyi magyar közösség rendezvényeinek. A fiatal házasok olimpiáját és a vicces versenyek hetét is ő szervezni. 2023-ban Monó adott otthont a Partiumi Búzaösszeöntő ünnepségnek, amelynek kulturális részét ő állította össze.

Ifjúság kategóriában a nagybányai születésű Várady Csongort díjazták, a helyi ifjúsági élet szervezéséért és az önkéntesség területén tett kimagasló eredményeiért. Várady Csongor Kolozsváron végezte az alapképzést, Münchenben pedig a mesterit Jelenleg Hamburgban doktoranduszhallgató a Műszaki Egyetemen. 3 évig a Németh László Elméleti Líceum diáktanácsának elnöke volt. Elnöksége alatt kezdték el a mára már hagyománnyá vált Gólyatáborok szervezését. 2007 óta részt vesz a Főtér Fesztivál – Nagybányai Magyar Napok szervezésében és lebonyolításában, ahol főleg iskolások és fiatalok számára rendez programokat. Öt éve egyesületet alapított, ahol csapatával előadásokat szervez, ismeretterjesztő videókat készít, fiatalokat megszólító blogot működtet.

Értékteremtő és értékmentő munkásságáért alkotói kategóriában részesítették elismerésben Zolopcsuk Pál Róbertet, aki 26 éve rajzot tanít a máramarosszigeti kulturális központban működő művészeti iskolában. Ezenkívül grafikus, festőművész, valamint helytörténész. Máramarosszigeten született, városához hűen ragaszkodik, bevallása szerint soha nem költözne el innen. Gyermekkora óta szenvedélyesen kutat és gyűjt mindent, ami szülővárosához köthető. Művészi tevékenységén keresztül is a kultúra, történelem és az eredeti értékek ápolását szorgalmazza. 2006-ban megjelent a Máramarossziget című könyve, amely referenciamű lett sokak számára.

A díjazás után Sebestyén Márta UNESCO- és Kossuth-díjas magyar népdalénekes, Andrejszki Judit Liszt-díjas régizenei előadó, valamint Ifj. Szerényi Béla Junior Prima-díjas népzenész előadása gyönyörködtette a közönséget.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?