„Arra van szükségünk, hogy összegyűljünk” – Peter Sellars üzent a színház világnapjára

A Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Peter Sellars amerikai operarendezőt kérte fel, hogy fogalmazzon meg üzenetet a színház március 27-én ünnepelt világnapjára. Az alkotó arra hívta fel a figyelmet, hogy a „történelmi időkben” szükségünk van a színház „védett terére”.

Levelében a rendező arra kérte a világ színházcsinálóit, hogy „a történelmi változások és a történeti idő, történeti reflexió, történeti tudatosság tükrében” fogalmazzák meg saját céljaikat, mert „Nem arra van szükségünk, hogy szórakozzunk. Hanem arra, hogy összegyűljünk. Hogy kialakítsunk egy közös teret, és hogy fontos legyen nekünk ez a közös tér. Védett terekre van szükségük ahhoz, hogy meghallgathassuk és megérthessük egymást.”Fotó: Ruth Walz

„Van-e nyelv, mozdulat, kép, ami lehetővé teszi a mély ellentétek és kíméletlen összecsapások megértését? Hogyan tudjuk tapasztalatként és nem tudósításként közvetíteni a mostani életünk lényegét?” – tette fel a kérdést Sellars, hozzátéve, hogy a színház a tapasztalat művészete. 

„A színház az egyenlőség tere. Az emberek, istenek, növények, állatok, esőcseppek, könnyek egyenlőségéé. És az újjászületésé. Az egyenlőség és a mély egymásra figyelés terét az a rejtett szépség világítja be, amelyet a veszély, a nyugalom, a bölcsesség, a türelem kölcsönhatása tart életben” – írta az alkotó.

„Annyira biztosak vagyunk abban, hogy jól szemléljük a fontosnak tartott dolgokat, hogy közben képtelenek vagyunk észrevenni az alternatív valóságokat, az új lehetőségeket, a miénktől különböző megközelítéseket, a láthatatlan kapcsolatokat, az időtlen összefüggéseket. Itt az idő, hogy elménket, érzékeinket, képzeletünket, a történelmünkről és a jövőnkről formált gondolatainkat megújítsuk.  Ezt egymástól elszigetelt, egyedül dolgozó emberek nem tudják megvalósítani. A színház épp az együtt munkálkodás lehetőségét nyújtja nekünk” – fogalmazott Peter Sellars.

Peter Sellars világnapi üzenetét többek között a Theater.hu közölte magyar fordításban, a levél teljes terjedelmében itt olvasható.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?