A színház közösségformáló, menedéket nyújtó szerepére hívja fel a figyelmet a világnapi üzenet

Simon McBurney színész, író, rendező üzenetét olvassák fel az európai színházak az idei színházi világnapon.

A Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) minden évben a színházi világ egy jelentős személyiségét kéri fel, hogy fogalmazza meg üzenetét a művészek és a közönség számára. Legelőször Jean Cocteau szövege hangzott el több mint húsz ország színpadain. A Nemzetközi Színházi Intézet az idén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját. Ebből az alkalomból öt földrész öt alkotóját kérték fel a színházi világnapi üzenet megfogalmazására, írja az MTI. Az idei színházi világnap európai képviselője Simon McBurney színész, író, rendező.Simon McBurney 1983-ben alapította meg Londonban a világhírűvé vált Théatre de complicitét. A művész üzenetében - amelyet az ITI Magyar Központja juttatott el az MTI-hez - felidézi, hogy 1963-ban, amikor az atomháború fenyegetése súlyosan nehezedett a világra, nagy elődje, Arthur Miller ezt mondta: „ha olyan korban kényszerülünk írni, amikor a diplomácia és a politika karja ilyen fájdalmasan rövid és erőtlen, a művészet delikát, ám olykor messzebbre érő ölelésére hárul a feladat, hogy az emberi közösséget összetartsa”.

Mint fogalmaz, olyan korban élünk, amikor nehéz tisztán látni. A valótlan állítások nagyobb dózisban áradnak felénk, mint valaha a történelem során vagy a történelem előtti időkben. Bármely „tény” megkérdőjelezhető és akármilyen legenda igényt formálhat a figyelmünkre mint „igazság”. Szól arról is, hogy miközben korunk jellemzője a megosztottság, az óriási mozgások idejét is éljük. Azt is írja: olyan korban élünk, amely lemond a jelenről. Az épp csak elmúltra és a közeljövőre összpontosít. 

Mint írja, sokan mondják, hogy a színház jottányit sem tud és nem fog ezen változtatni. Csakhogy a színház nem fog megszűnni. „Mert a színház egy hely, hajlamos vagyok azt mondani: menedék. Ahol az emberek egybegyűlnek, és azonnal közösséggé formálódnak” - áll az üzenetben.

Úgy fogalmaz, ahol játszók és nézők egybegyűlnek, ott mindig is újrajátszanak olyan történeteket, amelyeket sehol másutt nem lehet elmesélni. Operaházakban, nagyvárosok színházaiban, a menekülőknek menedéket adó táborokban Líbia északi vidékén vagy bármerre a világban.

A világnapot az erdélyi színházak is ünneplik

A Kolozsvári Magyar Színház alkotói többnapos rendezvényen szórakoztatták az érdeklődőket a színházi világnap alkalmából, de keddre is jut program a városban: a román Nemzeti Színház nyílt napot tart, ahol többek között a magyar társulat munkatársai, Balázs Nóra irodalmi titkát és Zágoni Tibor díszletfestő „beszéde” is elhangzik a Kaleidoszkóp című performatív installációban. A Reactor független színházi térrel közösen szervezett eseményen 16 üzenet hangzik el régi és mai, külföldi és hazai, magyar és román, színpadon és kulisszák mögött dolgozó színházi alkotótól. A performansz a Nemzeti Színházban lesz kedd délután 3 és 5 között.

A Hargita megyei színházak programjairól itt, itt és itt írtunk, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata pedig így ünnepel.

Kapcsolódók

Kimaradt?