Állva tapsoló közönség, teltházas koncertek – Így zajlott a Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál

Állva tapsoló közönség, teltházas koncertek, maradandó zenei és közösségi élmények jellemezték a Csíki Jazz 2024-es, 14. kiadását. A rendezvény négy napja alatt több ezren vettek részt a zenei, irodalmi és gyermekprogramokon.

Július 25–28. között a Mikó-várban, a vár előtt, a Kulissza kávézóban, a Zengő Tér kulturális központban és az Antderground Ant Bar-ban zajlottak a Csíki Jazz rendezvényei.

Forrás: Csíki Jazz Facebook-oldala

A négy nap alatt tizenöt koncert zajlott le, hét ország fellépői tizenöt zenei stílust mutattak be. Hallhatók voltak helyi művészek, voltak fellépők Bukarestből, Szebenből, Magyarországról, Franciaországból, Németországból, Spanyolországból, Norvégiából, Svédországból is. Csütörtökön tehetséges gyermek- és ifjúsági zenekarok is bemutatkoztak nagy sikerrel, az úgynevezett „majdnem jazz” napon. Aznap este a Kulisszánál már hangulatos koncertek zajlottak, a Mano&Gregor és a helyi zenészekből álló Meshroom melegített be a fesztiválra – írták közleményükben a szervezők.

A színes zenei felhozatalt nagy sikernek örvendő workshopok egészítették ki: Palya Bea az éneklés felszabadító erejéről tartott műhelymunkát, Szalóki Ági ölbeli játékokat, gyermekdalokat tanított a kisgyermekeknek, szülőknek, a Tony Lakatos által tartott workshopon pedig a világhírű szaxofonművésztől tanulhattak a helyi zenészek. Volt minden este jam session, ahol a jazz nemzetközi nyelvén együtt tudott muzsikálni a csíkszeredai, a katalán, a magyarországi és a bukaresti zenész. Népszerűek voltak emellett a gyermekprogramok is: ingyenes Mesehetes-koncert, Csipike-felolvasás, a HelloWuud, a Mycreativeplace és a Kip-Kop Móka által felügyelt sátorban pedig sok-sok játékos, kézműves hangszert készítettek, festettek a gyermekek.

Forrás: Csíki Jazz/ Kelemen Kinga

Idén a zene és irodalom találkozásának is helyet adtak: nagy közönségsikernek örvendett Dés László és Lövétei Lázár László zenés-irodalomi Pár-Beszéde.

Az esti koncertekre pénteken és szombaton is megtelt, vasárnap pedig már kezdésre teltházas lett a Mikó-vár udvara. Pénteken kiemelkedő sikere volt a Palya Bea és Szalóki Ági énekesnőkkel kiegészült Tálás Áron Triónak, szombaton a csíkszeredai Lukács Márton nagyszínpadi fellépésének, majd Ramona Horváth és Tony Lakatos koncertjének, a napot pedig a Szigeti Juli Band bulija zárta. Vasárnap már a nyitókoncert után állva tapsolt a közönség, a spanyol Marco Mezquida Trio-t alig akarták leengedni a színpadról. Dés László Free Sound Quartetje ezután varázslatos improvizációs muzsikát nyújtott, a Rymden pedig a várakozásoknak megfelelően adott ízelítőt a modern skandináv jazz lüktetéséből.

A művészeti ágazatok közül a festészet is csatlakozott a fesztiválhoz: a Nagy István Művészeti Iskola diákjai négy napon át alkottak a koncertek alatt a várban. 

„A fesztivál négy napja alatt mintegy kétezer nézőnk volt, ehhez hozzáadódik még a műhelymunkák, gyermekfoglalkozások és a jam sessionok közönsége. Köszönjük a nézőknek, hogy idén is nyitott és befogadó közönsége voltak a jazznek, örvendünk, hogy ilyen fantasztikus zenei és közösségi élmény létrejöttében vehettünk részt. Hálásan köszönjük a társszervezők segítségét és szponzoraink támogatását. Köszönöm a szervező csapat és önkénteseink munkáját. Szenzációs volt a csapat az idén. Kiemelem Antal Rozalinda szervezőtársam munkáját, de a maga területén mindenki magas színvonalon teljesített, sikerült jól leosztani a munkát és sokan sokat dolgoztak azért, hogy az idei Csíki Jazz így sikerüljön, ilyen szuper élmény lehessen” – fogalmazott Szilágyi Nóra főszervező.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?