Hamarosan kezdődik! – Mutatjuk a Méra Világzenei Csűrfesztivál programját

Már csak néhány nap, és kezdetét veszi a Méra Világzenei Csűrfesztivál. Augusztus 1–4. között a Szarka-telken a világ számos pontjáról érkező zenészek állnak majd színpadra, de a különleges koncertek mellett egyéb izgalmas programokat is tartogat a rendezvény.

Augusztus 1-jén veszi kezdetét a Méra Világzene Csűrfesztivál. A Szarka-telek 17 órakor nyitja meg kapuit a látogatók előtt, innentől pedig egészen hajnalig megtekinthetők lesznek Kása Béla mérai fotói. 18 órától a prágai Der Šenster Gob együttes nyitja a koncertek sorát. A formáció zenei stílusa a klezmertől az újabb cigány trad-jazz dallamokig és dalokig terjed. Kalandozásaik során bejárták egész Európát és Ázsia egy részét, majd inspirációk, emlékek, dalok és zenei élmények színes gyűjteményével tértek haza, amelyet most a mérai fesztivál közönségének is megmutatnak.

Forrás: Méra Világzenei Csűrfesztivál Facebook-oldala

Az est második fellépője az indiai Bollywood Masal Orchestra lesz. A nyolc profi zenész, valamint az indiai és európai hangszerek keveredése biztosan a fesztivál legegzotikusabb koncertjét eredményezi majd. Őket követi a magyarországi Góbé zenekar, amely formabontó koncertjeivel és eklektikus lemezeivel évek óta kiemelt helyet biztosít magának a nemzetközi világzenei porondon. Színpadra áll a kolozsvári Katlan zenekar is. Hat zenész fiú, akiknek célja a népzene autentikus, de ugyanakkor csípős, fiatalos megfogalmazása. Repetoárjukban megjelenik a hagyományos Kárpát-medencei magyar népzene és az amerikai bluegrass világa is. Az estet végül a chilei Dj Playroots zárja, aki hangdrumot és organikus hangzás kever elektronikus zenével. Egyenesen Chile fővárosából, Santiagoból érkezik, hogy feldobja a koncertek utáni hangulatot.

A pénteki nap is számos izgalmat tartogat a fesztiválozók számára. 12 órától nyílik meg újra a Kása Béla mérai fotóiból készült kiállítás, ugyanekkor pedig közösségi szövés is kezdetét veszi. Ezzel párhuzamosan kézműves fglalkozás zajlik majd a gyerekeknek és szüleiknek, továbbá látogathatóvá válik a Kása Béla zenészfotóiból készült kiállítás is. A Bivalystúdióban bemutatkoznak a kalotaszegi termelők és barátaik, majd 12.30-tól játékos néptáncoktatás veszi kezdetét. 13 órától megnyitóra és a helyi termelők bemutatására kerül sor, lesz továbbá népdaloktatás, tárlatvezetés a Bivalymúzeumban és néptáncoktatás is. 15 órától a Héva zenekar kiskoncertjét hallgathatják meg az érdeklődők a Bivalystúdióban, majd a zsidó erdélyi konyha és az izraeli és jemeni konyha rejtelmeibe nyerhetnek bepillantást a látogatók. 15.30-tól a Káva zenekar kiskoncertjére, majd Mesekocsmára kerül sor.

16 órától Dalra-hangoló énekműhely nyitja meg kapuit Paár Julcsi vezetésével, ezzel párhuzamosan pedig egy beszélgetésre is sor kerül a gabonafélék kis mennyiségben való termesztéséről. 17 órától mesemondás lesz, ezzel párhuzamosan pedig a Botos zenekar kiskoncertjén is bulizhatnak az érdeklődők. 17.30-tól az Ifjú Viski Fricskák kiskoncertje zajlik majd, 18 órától pedig Kása Béla fotós jelenlétében nyitják meg a fotókiállítást. 19 órától Paár Julcsi áll a csűrszínpadra Rókatánc című koncertjével, őt követi a Heveder zenekar, majd a Duna Művészegyüttes mutatja be Szerelmünk, Kalotaszeg című műsorát. Éjféltől táncház lesz, majd hajnalban a kolumbiai Dj Angela Blackburn gondoskodik a hangulatról.

Szombaton is zajlik majd kézműves foglalkozás, látogatható lesz a fotókiállítás, lesz közösségi szövés, néptánc– és népdaloktatás, tárlatvezetés, kiskoncertek, beszélgetések, borkóstoló és mesekocsma is. Az érdeklődők egy néprajzi előadást is meghallgathatnak a mérai viseletről, megismerhetik a régi kalotaszegi almafajtákat, valamint az ételek tartósításának hagyományos és történelmi módszereit is. 19 órától Corina Sîrghi és a Taraful Jean Americanu kalauzolják el a hallgatókat egy különleges utazásra: a ’30-as évek dekadens és varázslatos bukaresti szalonjainak világa, a ’90-es évek tömbház körüli mahala-partijainak őrülete, szenvedélyes románcok, tangók és néptáncok világa, valamint a klasszikus manelek dühe együtt lesz jelen ebben a koncertben. Őket követi a színpadon az Alacalufe zenekar, akik Dél-Amerika hangulatát hozzák el a csűrbe.

Forrás: Méra Világzenei Csűrfesztivál Facebook-oldala

22.16-től színpadra lép a magyarországi Kale Lulugyi, akik első hallásra ízig-vérig autentikus cigány muzsikát játszanak, ám dalaikban keverednek magyar, felvidéki és székely, valamint jazzes, világzenei és rockos dallamok is. Koncerjük után táncházban, majd Dj Playroots buliján  tombolhatják ki magukat az érdeklődők.

Vasárnap – a már megszokott nappali programok mellett – örömzenélésre kerül sor az elhunyt mérai zenészek emékére a helyi temetőben. Lesz bábjátszótér, pálinkakóstoló, valamint a hagyományos mezőgazdasági gyakorlatok rejtelmeibe is bepillantást nyerhetnek az érdeklődők. A nagykoncertek sorát az Ajde Zora formáció indítja: öt olasz zenész és egy szerb énekenő alkotta együttes, akik bár eredeti elképzelésük szerint főként balkáni zenét játszottak volna, mára a kelet-európai cigányzenei hagyományok hatása alá kerültek. Őket követi a színpadon a Tárkány Művek, azaz a magyar népzene a kortárs kultúra köntösében. 21.15-től a Bojan Krstić Orchestraé lesz a csűrszínpad, akik egy fergeteges rézfúvós koncerttel kápráztatják el a fesztiválozókat. A koncertek után pedig ismételten táncház, ezen az estén pedig Dj Angela Blackburn bulija van repertoáron.

A fesztivál részletes programja, valamint jegyvásárlási lehetőségek az esemény honlapján érhetők el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kimaradt?