Ajándék batyu: erdélyi kiadók gyermekkönyvei karácsonyra

A várva várt játékok, édesség és ruházat mellett bájos könyvekkel is mosolyt csalhatunk a gyermekek arcára karácsonykor. A könyv mindig remek ajándék, hiszen nemcsak szórakozást, de értéket is biztosít szerettünk számára, ráadásul a mesélés az egyik legjobb közös családi program. Rengeteg jól megírt történet és szépen illusztrált mesekönyv áll a rendelkezésünkre, így Eszenyei Katalin, az Idea Könyvtér üzletvezetője ajánlásával összegyűjtöttünk néhányat az erdélyi kiadásokból, amelyet a fa alá lehet csempészni.

Eszenyei Katalin első körben a mesék varázslatos világába vezetett minket, indító ajánlása a Gutenberg kiadó által megjelentetett és a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron bemutatott két újdonsága volt. Imre Eszter Napsugár kisasszony tizenkét madara című meseregénye, mely 6–8 évesek korosztályának ajánlott, illetve Szabó Róbert Csaba Újratöltés című ifjúsági kalandregénye, amelyet a tíz éven felüli gyermekek élvezhetnek igazán.

Imre Eszter színekkel, érzésekkel teli mesevilágot teremt könyvében, ahol Napsugár kisasszony egy teljes évét átölelő felfedezéseit követhetjük, amíg a „pihepuha szárnyú” madarak keresésére ered. A mesehős útját hónapról-hónapra, évszakról-évszakra vezeti a szerző, ahol Napsugár kisasszony kalandokba ütközve sikerül legyőznie az ismeretlentől való félelmet. Kalandjait Kürti Andrea illusztrátor rajzai által követhetjük.

Fotó forrása: Eszenyei Katalin Facebook-oldala

A nagysikerű Vajon Nagyi-sorozat szerzőjének, legújabb, Újratöltés című kalandregénye egyszerre felnövekedés történet és szórakoztató, izgalmas nyomozás a Kőrösök vad vidékén –olvashatjuk a könyv fülszövegében. Az ifjúsági regény a játékok virtuális valóságban élő mai gyerekek világába kalauzolja el az olvasót, Fili történetén keresztül.

Az Idea üzletvezetője közkedvelt kiadásként említi a Mentor Könyvek Kiadó által gondozott Fülöpke beszámolói című mesekönyvet, melynek szerzője Fodor Sándor. A történet főszereplője Fülöpke, az ízig-vérig csintalan kisfiú, aki nyaralni megy bácsikájával és nénikéjével, felszabadítva a szüleit a gondviselés terhe alól és óriási felelősséget róva az utóbbiak nyakába. Eszenyei Katalintól azt is megtudhattuk, hogy Fülöpke története nemcsak gyermekkedvenc, de a pedagógusok is előszeretettel használják tanító jelleggel.

Tanuljunk és olvassunk együtt

A meseregényeken kívül a gyerekek nagy kedvelői az ismeretterjesztő könyveknek is. Eszenyei Katalin ajánlása szerint ezen kategória közkedveltje a Kreatív Kiadó 3D-modell állatos könyvei, azaz a háromdimenziós könyvek, amely által még izgalmasabbá válik a lapozgatás, miközben érdekesebbnél érdekesebb információkkal gazdagodhatnak a gyerekek az állatok fajtáiról, tulajdonságairól, életmódjukról, felépítéséről. A képes könyvek T-Rex , Lovak és Cápák címmel jelentek meg.

A Kreatív Kiadó nagy népszerűségre tesz szert ünnepváró köteteivel is, kicsik és nagyok körében egyaránt. A Várva várt karácsony például egy igazi családi könyv, hiszen a gyerekeket izgalmas feladatokkal, kifestőkkel, karácsonyi versekkel, mesékkel látja el, míg a felnőtteket dekorációöteltekkel és ünnepi finomságok receptjeivel segíti. A közös időtöltésben pedig Karine-Marie Amiot Mesélj nekem, nagymama! című könyve segíthet, mely összehozhatja a családot egy közös meseolvasásra.

„A meseolvasásban az a csodálatos, hogy nem elég a könyvet kinyitni hozzá – ki kell nyitnunk hozzá a fülünket, hogy figyelmesen hallgassuk a történetet, ki kell nyitnunk a tudás ajtaját, hogy meg is értsük, amit hallunk, ugyanakkor ki kell nyitnunk a szívünket is, hogy magunkba zárhassuk” – olvasható a Mesélj nekem, nagymama! fülszövegében.

A sorból az egészen kicsik sem maradhatnak ki, Eszenyei Katalin számukra is ajánl néhány érdekességet. A Kreatív Kiadó számos, lapozó, laporelló könyveket gondoz a kisgyermekeknek is, színekkel, állatokkal, mesés-verses történetekkel ellátva, melyek a készségeiket fejleszthetik. „Sokan azt gondolják, hogy csak Magyarországon jelennek meg ilyen jellegű, a legkisebb korosztály számára való kis ügyes könyvecskék. Tudni kell, hogy most már Erdélyben is közkedveltté vált ez a fajta könyvgyártás, így bátran kereshető itthon is” – tette hozzá Eszenyei Katalin.

Az üzletvezető úgy gondolja, hogy a könyvek ajándékozása még mindig népszerű, idén is sokan fordulnak könyvekhez a karácsonyi időszakban. „Azért is tartottuk érdemesnek, hogy idén is megszervezzük az Adventi Könyvvásárt, hiszen rengeteg az érdekelődés ebben az időszakban. Tényleg nagyon számottevő volt a látogatottsága. Látszott azon is, hogy hány tombolaszelvényt gyűjtöttünk össze. Minden 100 lej feletti vásárlás esetén kapott valaki egy tombolát és közel háromszáz gyűlt össze. Ha összeszámoljuk, jócskán fogytak a könyvek, ez nagyon jó aránynak számít. És még csak most jön a java, most fognak beindulni az utolsó percben folyó ajándékvásárlások” – fejtette ki Eszenyei Katalin. Hozzátette, a könyvet a legszebb ajándéknak gondolja: „Én mindig azt tanítom a gyermekeimnek, hogy olvasni öröm és szeressék a könyveket. Ehhez kell szoktatni őket, már pici koruktól”-vélte.

És még három, amit nem érdemes kihagyni

Szubjektív ajánlónkból nem hagyhatjuk ki Markus Majaluoma finn szerző Apa, mikor jön a Mikulás? című mesekönyvét, mely a Koinónia Kiadó által jelent meg magyar nyelven Jankó Szép Yvette fordításában. A történet a Rózsadombi család ünnepnapjába tesz betekintést, ahol a gyerekek, Annamari, Vejnő és Oszi tűkön ülve várják a Mikulást, csakhogy az a rossz időjárás miatt nem jut el a családhoz szenteste. Azonban egy percig sem kell aggódni, mert apa ezt is megoldja!

Kürti Andrea illusztrálásával itt a leleményes törpe, Teofil története Szőcs Margit tollából. A mesehős az egymás mellett élő népek, állatok és növények, a természet és a teljes mindenség harmóniáját biztosítja. Tevékenységei során akadályokba ütközik, veszélyes kalandjaiban pedig felesége és unokája támogatja. „Szőcs Margit meséi a gyermeki játékosságot, a kortalan bölcsességet és a nélkülözhetetlen humort szólítják meg bennünk. Teofil mellett megtapasztaljuk, hogy milyen fontos az élet apró dolgaira odafigyelni, hogy a kedvesség a legjobb útlevél, és hogy a gondolatnak teremtő ereje van”-ismerteti a Gutenberg kiadó.

Az Egyformázni, különbözni gyermekvers-kötet Balázs Imre József verseivel és Márton Éva rajzaival kalauzol el bennünket egy meghitt, varázslatos világba. A Gutenberg kiadó ajánlója szerint a versek a mindannyiunkban ott rejtőző gyermeki attitűdöt tükrözik. „A kötet a lélek érzékenységére, az emberi kapcsolataink mélységére, a csend erejére és a pillanat megélésére reflektál” – olvasható a leírásban. A könyv gyermekek és felnőttek számára egyaránt szórakoztató. A Maszol részletes könyvajánlója itt olvasható.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?