A népviselet ünnepét szervezik meg Bánffyhunyadon

Ötödik alkalommal szervezik meg július 16–17-én a Kalotaszegi Magyar Napokat, amelyet idén a népviselet ünnepének terveznek. A szervezők szerint ötszáznál is több kalotaszegi népviseletbe öltözött személy részvételével rendezik meg a hagyományos felvonulást, és a rendezvény mindkét napján nagykoncerttel készülnek. A részletekről a főszervezők kedden számoltak be.

Búzás Fekete Mária, Bánffyhunyad alpolgármestere bejelentette, két év kihagyás után idén július 16–17-én tartják meg a Kalotaszegi Magyar Napokat. A nemrég felújított bánffyhunyadi református templomban kedden megtartott bejelentő sajtótájékoztatón elhangzott, nagy volt az érdeklődés Kalotaszeg legnagyobb rendezvénye iránt. A kényszerű kihagyást követően azonban igyekeznek olyan programokkal előrukkolni, amelyek odavonzzák a látogatókat a környékről, sőt akár még távolabbról is. Az alpolgármester kiemelte, a rendezvény célja, hogy visszahelyezze Bánffyhunyadot és Kalotaszeget arra  a képzeletbeli térképre, ahol a Kárpát-medence, Európa, sőt a világ értékei vannak feltüntetve. Búzás Fekte Mária kijelentette: Bánffyhunyadnak az utóbbi években megkopott a fénye és egyéb dolgok miatt lett híres (a főút menti, turistalátványosságnak is beillő cigány palotákról – szerk. megj.), de ők kötelességüknek tartják, hogy felmutassák és tovább örökítsék azt a kulturális sokszínűséget, amit Kalotaszeg jelent.

Elhangzott, az idei programokra 22–25 település jelezte a részvételét a kisrégióból, de ezeken túl nagyon sok az érdeklődő bel- és külföldről egyaránt. „Számítunk arra, hogy külföldre szakadt hazánkfiai is hazatérnek és így felfrissítik identitásukat, amikor kalotaszegi viseletbe öltözött több száz ember felvonul és bemutatja értékeit” – fogalmazott az alpolgármester, hozzátéve, hogy a Kalotaszegi Magyar Napok mellett „teljes mellszélességgel kiáll a civil szféra, az egyház és a politikum is”. Fekete Búzás Mária ugyanakkor tudatta, a költségek előteremtésére pályáztak országon belül és kívül, a rendezvény jelentős részének költségvetését így meg tudták oldani, de magánadományokat is kaptak, „ami azt jelenti, hogy az emberek értékelik ezt a rendezvényt”.

Antal Géza, Búzás Fekete Mária és Jakab Mihály Gyula | A szerző felvétele

Jakab Mihály Gyula református tiszteletes közölte: a templom két és fél évet felölelő újítást követően készült el tavaly ősszel – nagyrészben EU-s támogatásból, továbbá a magyar kormány segítségével és a gyülekezet hozzájárulásával. Az idei Kalotaszegi Magyar Napok alkalmával tartják majd meg a templomfelújítási háladó istentiszteletet, amelyen Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke szolgál majd.

A lelkipásztor elmondta, a gyülekezetet arra buzdították, hogy „vegyék elő a ládákból a kalotaszegi viseletet és a templomban is méltó módon, a néphagyományt tisztelve és éltetve legyenek jelen. Az ember a lényeg, a lélek, s ha a lélek él, akkor él a hagyomány, a viselet és a tánc is egyben” – foglalta össze Jakab Mihály Gyula. Hangsúlyozta: „hadd mutassuk meg, hogy vagyunk, és azt szeretnénk, ha lennénk is, hogy vállaljuk magunkat, nemcsak a múltunkat, hanem a jövendőt is”.

Antal Géza, a Kolozs megyei RMDSZ ügyvezető elnöke szerint már annak idején, 2017-ben nagyon befogadó volt a kalotaszegi közösség, amikor felkarolták, illetve átvették a rendezvénysorozat szervezését. A politikus szerint a közösség eme hozzáállása nélkül nem is lehetett volna méltó házigazdája a programnak, azonban eleddig valamennyi alkalommal sikerült elérniük céljaikat: megmutatták a kalotaszegi kulturális sokszínűségben rejlő sajátos egységet. „Az idei kiadással ismét sikerül elérni a korábbi lendületet. Egy olyan programot állítottunk össze, amely méltó az annak idején megfogalmazott célokhoz” – jelentette ki.

Nagy hangsúlyt fektetnek a családi foglalkozásokra, programokra, ezek mellé olyan színpadi produkciókkal készülnek, amelyek kimondottan a kisebbeknek szólnak. Lesznek sportrendezvények, a részvevő települések egymás között mérkőznek meg – mint elhangzott, ez nagyon fontos része volt az előző években is a programnak. Az értékőrző csoportok néptánc- és népdalelőadással készülnek, de számos könyvbemutatóra és kerekasztal-beszélgetésre is számítani lehet majd. Antal Géza hangsúlyozta: az egész programot arra építették fel, hogy ez a népviselet ünnepe legyen. Búzás Fekete Mária alpolgármester hozzátette: legutóbb, a 2019-ben megtartott alkalommal több mint ötszázan öltöztek fel népviseletbe. A szervezők szerint azonban idén még ennél is többen ölthetik magukra a hagyományos kalotaszegi népviseletet, mivelhogy a templomi hálaadó istentiszteletet is ekkorra tervezték.

Antal Géza elmondta még, igazodva a mai világ igényeihez, „egy kis fesztiválos hangulatot” is becsempésznek a programba, ugyanis szombaton este Antal Timi lép színpadra, aki Kalotaszegen, Bánffyhunyadon nőtt fel, vasárnap este pedig a Republic együttes koncertezik majd.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?