Elkezdődnek a vízhálózat-bővítési munkálatok Bánffyhunyadon és környékén

Aláírták Bánffyhunyad, Körösfő, Kalotaszentkirály, Kissebes, a Szilágy megyei Váralmás és a hozzájuk tartozó falvak ivóvíz- és csatornahálózatának bővítésére és korszerűsítésére vonatkozó kivitelezési szerződést - tájékoztat közleményében a Kolozs megyei tanács.

A kivitelezési munkálatok értéke hozzávetőleg 27 millió lej áfa nélkül és a szerződés értelmében legtöbb 16 hónap alatt kell befejeződniük. Az uniós pályázat révén jelentősen javul a vízszolgáltatás minősége a kalotaszegi településeken, korszerű víz-és csatornahálózat épül ki, amelynek a Kolozs és Szilágy megyei lakosok veszik hasznát  – nyilatkozta Vákár István, a  Kolozs Megyei Tanács alelnöke.

Bánffyhunyadon 26 utca vízhálózatát korszerűsítik összesen 435 csatlakozással, továbbá 18 utcában 320 csatlakozással bővül  a vízhálózat. Körősfőn és Sárvásáron, a Kalotaszentkirályhoz tartozó Malomszegen és Magyarókerekén, Kissebes községben Marotlakán, valamint a Szilágy megyei Váralmás és Alsófüld településeken összesen 23 kilométer vízvezetéket fektetnek le és 250 bekötést, valamint három víztárolót és egy szivattyúállomást is kiépítenek.

A költséghatékonyságot leszámítva a vízszolgáltatás során keletkező veszteség is csökkeni fog, valamint a rendszer éghajlatváltozással összefüggő időjárási kiszolgáltatottsága is minimalizálódik – mondta Búzás-Fekete Mária bánffyhunyadi alpolgármester.

A projekt részeként Magyarókerekén a malomszegi fővezetékből szivattyúzzák a vizet egy 2500 méteres vezeték kiépítésével. A beruházások a 2014-2020 Nagy Infrastruktúra Operatív Programból (POIM) finanszírozott 355,6 millió értékű pályázat keretében valósulnak meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?