Így néz ki számokban a temesvári magyar színház 65. évada

Összegzett a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház: több mint 10 000 nézővel, 6 bemutatóval és több mint 10 nemzetközi fesztiválszerepléssel zárult a 65. évad.

A sajtó képviselői, a bérletes nézők valamint a társulat művészeinek szavazatai alapján az elmúlt évad legjobb előadásának címét a Radu Afrim rendezte Rabenthal, valamint a Kocsárdi Levente rendezésében színpadra állított Táncos a sötétben című produkciók nyerték el. A legjobb színésznőnek illetve színésznek járó díjat idén Magyari Etelka és Tokai Andrea, illetve Kiss Attila és Bandi András Zsolt tudhatják magukénak.A 2017/2018-as évad nézettsége (a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozót is beleszámolva) 12 188 nézőt számlál, az évad folyamán január és március bizonyultak a legsikeresebb hónapoknak, ekkor került műsorra a legtöbb előadás. A színház az elmúlt évadban játszott 106 saját előadását összesen 10 685 néző látta Temesváron illetve kiszállásokon.

Az elmúlt évadban bemutatásra került: Wiener Walzer (r.: Szász Enikő), Forbidden Books (r.: Szymon Adamczak), Rabenthal (r.: Radu Afrim) – a 2018-as Országos Színházi Fesztiválra beválogatott előadás, Táncos a sötétben (r.: Kocsárdi Levente), A Hókirálynő (r.: Traian Savinescu) valamint a Kenyérrel a zsebben (Kiss Attila és Molnos András Csaba előadása). A Forbidden Books a temesvári magyar színház ötödik nemzetközi koprodukciója, amely a kolozsvári Temps d’Image Fesztivállal valamint a lengyelországi Adam Mickiewicz Intézettel együttműködésben jött létre. Az új bemutatók mellett az elmúlt évadokból 17 előadást tartott műsoron a színház. Mindemellett a temesvári közönség 11 romániai, magyarországi és szerbiai vendégelőadást láthatott az évad folyamán.

A temesvári magyar színház előadásai öt külföldi és négy romániai fesztiválon szerepeltek. A társulat a nyár folyamán az Esztergomi Várszínházban és a szegedi THEALTER Nemzetközi Színházi Fesztiválon vendégszerepel a Futótűz (r.: Radu-Alexandru Nica) valamint a Shakespeare, Sonnet 66 (r.: Kokan Mladenović) című produkciókkal.A 2018/2019-es évad augusztus végén a társulat színészei részére szervezett mozgás workshoppal illetve szeptember első hétvégéjén második alkalommal megszervezésre kerülő Actor’s World Championship elnevezésű megmérettetéssel veszi kezdetét.

A 2018/2019-es évadra tervezett nyolc új bemutató címét és a rendezők nevét július hónap folyamán közlik a színház Facebook-oldalán.

Kapcsolódók

Kimaradt?