Véget ért a 17. Erdélyi Gitártábor, ahol már ukulelézni is lehet

Pénteken zárult a 17. Erdélyi Gitártábor a Görgény-havasokban található Bogdán Menedékházban, ahol egy héten át több mint 50 résztvevő fejlesztette hangszeres tudását és zeneelméleti ismereteit. A záróesten 11 produkcióval mutatkoztak be, derül ki a szervezők közleményéből.  

A legtöbb résztvevő Maros, Hargita és Kovászna megyéből érkezett, de Bukarestből, Petrozsényból, az olténiai Szörényvárból, sőt Szlovákiából is jöttek.A tábor tizenhét évvel ezelőtt néhány többet nyújtani, adni akaró zenész kezdeményezéseként indult. Az évek során folyamatosan fejlődött, változott, a gitárok mellett hamar megjelentek más hangszerek is. Az igények függvényében basszusgitárt, hangtechnikát, zeneelméletet kezdtek oktatni, később dobkurzusokat tartottak a meghívott előadók, de a rockzene története is felbukkant bizonyos években, majd az ének-hangképzés és művészetmenedzsment oktatása is megszokottá vált. Az elmúlt néhány évben a Bethlen Gábor Alap támogatásával megszervezett táborban már kombinált oktatásban részesültek a diákok, az általuk választott kurzusok (kezdő/klasszikus, rock/blues, jazz, basszus, ének/hangképzés, ütős hangszerek, hangtechnika és ukulele) mellett a résztvevők tematikus műhelymunkák révén nyerhetnek betekintést a zenei világ különböző területeibe.A szervezők fontosnak tartják, hogy gyakorló, és a zenei világ által elismert zenészeket hívjanak meg a táborba, akik nem csupán a hagyományos zenei oktatást biztosítják, hanem személyes tapasztalataikat is megosztják az érdeklődőkkel.

2017-ben a következő oktatók foglalkoztak a diákokkal: az egyik legjobb romániai gitáros, a marosvásárhelyi származású Alex Man, a Bukaresti Zeneakadémia dzsesszgitár-oktatója; Michael Acker, aki a Bukaresti Zeneakadémia jazz szakán végezte tanulmányait, elismert nagybőgős és basszusgitáros; Székely Voland ütőhangszeres művész, aki a linzi Anton Bruckner Privatuniversität végzettjeként látogat haza; a szintén marosvásárhelyi Koszorus Krisztina, a Koszika & The HotShots énekese, az elmúlt években több zenei verseny díjazottja, ugyanakkor a hazai és külföldi fesztiválok állandó résztvevője. Mellettük Szász Csaba, aki a Koszika & The HotShots és a Moonfellaz zenekarok gitárosa, Szabó Sebők Áron rock-blues gitáros és Gábora-Máté Éva, a kolozsvári Knock Out zenekar gitárosa oktatott még a táborban. A hangtechnikai ismereteket immár 17 éve Szép-Tóth Györgytől tanulhatták el a résztvevők. Jelen volt Petra Acker elismert jazzénekesnő is, aki improvizációs és ritmusgyakorlatokkal bővítette a táborozók ismereteit.Idén újdonság volt, hogy a 2016-os Legszebb Erdélyi Magyar Dal verseny döntősei közül három zenekar is meglátogatta a tábort, és a zenélés mellett megosztották eddigi tapasztalataikat, meséltek élményeikről és válaszoltak a résztvevők kérdéseire. Kedden este a gyergyószárhegyi Dreamland Residence produkcióval egybekötött beszélgetéssel örvendeztette meg a táborlakókat, szerdán a marosvásárhelyi Mary Grace zenekar hatalmas buli-hangulatot teremtett, csütörtökön pedig a kézdivásárhelyi Ego Sum Zenekar dalolászott hajnalig. Pénteken, a tábor fénypontjaként a diákok zárták az estét, ahol 11 produkcióval búcsúztatták el az idei tábort. A gálaestet jam session és tábortűz követte.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?