Augusztusban lesz a Komplex előadóművészeti tábor

Az Erdélyi Gitártábor utódjaként ismert rendezvényt Csíkzsögödön szervezik meg augusztus 3-8 között, ahol a színvonalas művészeti oktatás mellett idén is fergeteges bulit ígérnek a szervezők. A 14. Erdélyi Gitártábort is magába foglaló Komplex előadóművészeti táborban a gitároktatáson túl ének-, dob- és hangtechnikai, valamint színházi képzésre is sor kerül.

A rendezvényre, mely az idén tizennégy éves Erdélyi Gitártáborból nőtte ki magát, olyan művészet iránt érdeklődő fiatalok jelentkezhetnek, akik a minőségi szórakozás mellett önmaguk fejlesztésére is vágynak.

Az elmúlt évekhez hasonlóan Alex Man, a bukaresti zeneakadémia oktatója dzsesszgitárt tanít majd a haladóknak, de csoportfoglalkozásokat vezet Michael Acker basszusgitáros és György Zsolt marosvásárhelyi gitáros is. Gábora-Máté Éva, a kolozsvári Knock-Out zenekar tagja kezdőknek tart műhelyfoglalkozást.

A folyamatos fejlődés jegyében 2014-ben új modulokkal bővül a tábor kínálata. Az első este színpadra lépő Koszika & The HotShots énekese, Koszorus Krisztina az énekelni vágyóknak tart workshopot. Székely Voland, Linzben elő ütőhangszeres művész dob- és ritmuskurzussal várja az érdeklődőket. Országos szinten elsőként a tábor teljes ideje alatt hangtechnikus-képzés is indul, melyen a résztvevők alapfokú és haladó szcenikai ismeretekre tehetnek szert. A tábor meghívottai közt szerepel Bagossy Norbert, a Bagossy Brothers Company frontembere is, aki a kezdő együttesek karrierépítési lehetőségeiről tart előadást.

A színházi oktatásért ezúttal is a kolozsvári Váróterem Projekt felel, a független társulat tagjai mellett Kőmíves Csongor, Magyarországon élő színművész, valamint Anna Ach német drámapedagógus tart foglalkozásokat.

A táborba jelentkezni július 23-ig lehet. Egyéb információ a www.komplex.ro honlapon.

A PanArt Egyesület és Váróterem Projekt közös rendezvénye, a Komplex gyűjtőnéven futó előadóművészeti tábor a 14. Erdélyi Gitártábort és ötödik Erdélyi Színháztábort olvasztja egy időpontban, egy helyszínen egyetlen rendezvénnyé. A két tábor közös pontja az előadóművészet, ezzel a témával kapcsolatos workshopok, elmélet- és gyakorlati oktatás, valamint előadások képezik a program jelentős részét. Az Erdély minden sarkából érkező tinédzsereknek és egyetemistáknak alkalmuk adódik kapcsolatokat teremteni, hasonló érdeklődésű fiatalokkal együttműködni, ugyanakkor művészet iránti fogékonyságukat fejleszteni. A program célja a színvonalas oktatás előadó-művészeti ismeretek terén, és egy olyan kapcsolatteremtési platform kialakítása, mely az Erdély különböző pontjain élő fiataloknak nyújt ismerkedési lehetőséget. Azok a zene és/vagy színház iránt érdeklődő tinédzserek, egyetemisták, akik bele szeretnének kóstolni a szakmába új lehetőségeket tartogatnak a társadalom számára. A tábor számukra kíván új lehetőségeket feltárni.

„A táborban résztvevő minimum 60 fiatalon túl a szociális médián keresztül több ezer erdélyi magyarhoz kívánunk eljutni. A résztvevők számára hosszú távon döntő jelentőséggel bírhat a tábor, új utakat nyit meg előttük, a továbbtanulás igényét feltámasztva bennük. Erdélyben jelenleg vannak művészeti táborok, de magyarul oktató, átfogó előadó-művészeti tábor, mely egyaránt foglalkozik zenével, színházzal, kulturális menedzsmenttel, és általában színpaddal kapcsolatos tevékenységekkel - még nem volt. Ezt a hiányosságot kívánjuk pótolni színvonalas oktatás, jó körülmények és motivált résztvevők bevonásával. A táborban erdélyi kötődésű, gyakorló előadóművészek vesznek részt az oktatásban.

A délelőtt és délután tartott mesterkurzusok és műhelymunka neves előadók meghívásával a fiatalabb generáció inspirálását hivatottak szolgálni, míg a közös színészgyakorlatok, zenekari próbák a közösségépítés feladatát látják el. Az esti koncertek, előadások edukatív szórakozásként szolgálnak. A tábornak köszönhetően a résztvevők közt tartós szakmai és személyes kapcsolatok alakulnak ki, és remélhetőleg a résztvevők egy része kedvet kap a kulturális életben való aktív részvételhez, önkéntes munka, vagy akár szakmai elhivatottság szintjén” – olvasható a szervezők közleményében.  

Kontakt: Crăcea Ádám, projektfelelős

email: info@komplex.ro | mobil: +4.0741.635.324 |web: www.komplex.ro

Alex Man, a bukaresti zeneakadémia oktatója dzsesszgitárt tanít majd. Színházművészetet fiatal profiktól lehet tanulni. A tábor egyik helyszíne Jó hely a kötetlen beszélgetésekre, gitározásra... Színházi oktatás a szabadban. A képen Kőmíves Csongor, Magyarországon élő színművész magyaráz. Koszorus Krisztina az énekelni vágyóknak tart workshopot. Csoportfoglalkozásokat vezet (többek között)  Michael Acker basszusgitáros.

Kimaradt?