Több női festőt mutat be ezután a firenzei Uffizi Képtár

A firenzei Uffizi Képtár gyűjteményében található a világon talán a legtöbb olyan 19. század előtti mű, amelyet női kéz festett. A világ egyik legöregebb múzeuma tavasztól nagyobb hangsúlyt fektet ezek bemutatására, írja a The Art Newspaper.

A világ nagy múzeumaiban, művészeti intézményeiben bemutatott alkotók közötti nemi egyenlőtlenségre az amerikai Guerrilla Girls aktivista csoport hívta fel a figyelmet. Az Uffizi Képtár és testvérintézménye, a Pitti Képtár igazgatója, Eike Schmidt hosszú távon szeretné növelni az irányítása alá tartozó múzeumok sokszínűségét.

Az első lépés ezirányba a március 8-án, a Nemzetközi Nőnap alkalmából nyíló kiállítás az Uffiziben, amelyen a 16. században alkotó Plautilla Nelli nővér munkáit mutatják be. Két héttel később a Pitti palotában a nemrég elhunyt kortárs osztrák festőművésznő és feminista aktivista, Maria Lassnig önarcképeiből nyílik tárlat.Eike Schmidt évente szeretne kiállításokat szervezni női festők munkáiból, szerinte húsz évre elegendő alapanyag található a múzeum gyűjteményében, például a Élisabeth Louise Vigée-Le Brun francia festőnő (1755-1842) vagy Tintoretto lányának, Marietta Robusti velencei festőnő (1560? – 1590) munkái. Főleg női önarcképekből rendelkezik jelentős gyűjteménnyel az Uffizi Képtár, ezek korábban az Uffizi és a Pitti palotát összekötő folyosón voltak kiállítva, de mióta ez az épületrész felújítás alatt áll, csak kisebb csoportok számára hozzáférhető, és a látogatók mindössze 1 százaléka érdeklődik iránta. A női munkák „gettósítását” is oldanák a rendszeresebb kiállításokkal.

Kapcsolódók

Kimaradt?