Rókák is tiszteletüket tették a borszéki Tündérfesztiválon

Románia egyetlen Tündérfesztiválján köszöntötték a borszékiek a gyógyerő- és a források Tündéreit. A zömében bihari és galaci turistákkal együtt zajló fáklyás ünnepély végén két róka is tiszteletét tette a Tündérkertben felállított tábortűz mellett, nyilván, nem véletlenül. Hoztunk videókat is az ünnepről.

„Varázslatos hangulata van a helynek, és gyönyörű a borszéki környezet, a tábortűz estéjén pedig különleges fényeket láttunk a völgyben” – vallotta be a Maszolnak Tüzes-Bölöni Csilla, az olaszteleki Cygnini furulya- és táncegyüttes tagja, akik teljes, tizenöt fős létszámban, életükben először érkeztek Borszékre, kimondottan a Tündéreket köszönteni az augusztus 12-13-án szervezett 3. Tündérfesztiválon. A régizene együttes tagjai forrásról-forrásra járva köszöntötték tündérdalukkal a fürdőtelep közel tucat forrását, de a sétányokon haladva is spontán dalra fakadtak.

Időközben a rendezvénysátor asztalaira került a több tíz ölnyi édeskömény, avagy cickafark is, mely a Borszéki Tündérfesztivál koszorúinak hagyományos alapanyaga – ebből fonta meg a közel ötven bihari turistából álló „élvonal” a koszorúkat a táncosoknak, illetve a közönségnek is.

Ünnep - Tündérsegítséggel

„Olyan szépnek érzem magam!” – mondta az egyik táncos lány, mihelyt fejére került a koszorú. Az Achillea millefolium illatos és súlyos, fehér virágai, mint többen is vallották a közönségből is, valósággal megkoronázták az ünnep résztvevőit. Borsi Gyöngyi főszervezőtől megtudtuk: már a virágok begyűjtése is tisztelet teli rituálé: itt nem letépik a virágokat, hanem hálát mondva a gyógyerejükért, megkérik őket, hogy legyenek jelen az ünnepen. Gyöngyi pedig a rendezvény egyik bemondójaként a mikrofon előtt is bevallotta: hisz a Tündérekben.

„Mi nem csak „úgy teszünk, mint ha” lennének tündéreink. Borszék legendáiban is benne vannak a Tündérek, itt a Tündérkert nevű természetvédelmi terület, és az ugyanitt fakadó források fölött van a Tündérek Feredője népi fürdő is. A tündérek jelenlétét pedig tisztén érzik a kisgyerekek, személyesen jelen voltam, amikor egyikük ragyogó arccal meg is számolta őket. A Tündérfesztivál az ők ünnepük, és minden egyes eddigi kiadáson valami csodálatos jelenség is történik” – mondta Borsi Gyöngyi. Mint hozzátette: az is önmagában egy csoda, hogy a kis költségvetésű rendezvényt „gyakorlatilag szeretetből” kezdték el szervezni, és „menet közben, valahogyan” mindig pénzt is kapnak hozzá. Míg tavaly a borszéki önkormányzat támogatta, idén a Kelemen havasok-Gyergyó Közösségi Társulás (ADI Călimani-Giurgeu) alig két héttel korábban ítélt meg 5000 lej támogatást – mely a rendezvény költségeinek 80%-át fedezte is.

​„Ez egy szép, és igaz ünnep” – mondta Erdős Carol szatmárnémeti színművész, aki szintén első pillanattól bekapcsolódott a rendezvény szervezésébe. Mint elmondta, nem kétséges, hogy Borszéken „dolgoznak a gyógyerők” – ő maga is minden évben itt tölt közel hónapot, és itt épült fel a szívrohamából. „Tiszta szívemből támogatom ezt a fesztivált, jövőre is bemondok, ha a Jóisten úgy akarja” – mondta kérdésünkre. Mint megtudtuk, ő fordította le román nyelvre azt a Tündérköszöntőt is, amit kis szorólapokon megkap minden évben a közönség: a fáklyás vonulás előtt együtt olvassák fel, lelki ráhangolódásként.

Tündérköszöntő

Tündérkertben állva köszöntjük az erőt

Simogat és táplál vized, napod, fenyőd.

Édes minennapok sora itt nem álom,

Borszék-Tündérrajhoz csatlakozni vágyom.

Az ünnepi műsorban a közönség részéről is köszöntötték a Tündéreket: a marosvásárhelyi Portik Viktor hegedűn tanuló kisdiák hangszerén és énekkel is fellépett, de a borszéki zumba-klub gyerekei is meglepték a közönséget tündérszárnyakkal előadott műsorukkal. A szabadtéri rajzkiállításon természetesen a tündéreket rajzolták a borszéki iskolások, majd magyar slágereket énekelt a román népdalénekesként ismert borszéki Cristina, végül a Cygnini együttes virágénekeit és korabeli táncait hallhatta a közönség.

Ők furulyáztak az égig érő tábortűz mellett is.

„Az Erdély FM kérdezett a Tündérfesztiválról, és nagyon jó ötletet adott a szerkesztő, amit ezúton is megköszönök neki: jövőre szeretnénk a környező települések küldöttségeit is meghívni, ki-ki a maga tiszteletét a maga módján leróhassa, a saját nyelvén, saját hála-elképzelésével” – mondta a Maszolnak Borsi Gyöngyi. Mint jelezte, a meghitt hangulatú rendezvény fontos azért is, mert Borszék is a gyógykezelések útját választotta, és jövőre várhatóan elkészül a napi ezer fő befogadására alkalmas kezelő- és wellnessközpont is. „Ma, amikor már szinte mindennek van hivatalos Világnapja, a borszéki gyógyerőnek és Tündéreknek tisztelegni csak egy kis gesztus, miközben egész Európa borvíztartalékának több mint 70%-a Romániában, illetve a Székelyföldön van” – mondta a főszervező. Mint jelezte, szeretnének a többi székelyföldi borvízünnephez csatlakozva fölhívni Borszékre a figyelmet.

A rendezvény idén is népszerűsítette a borszéki források gyógyhatását: tájékoztató szórólapokon olvashattuk a közel tucat, különféle összetételű forrás gyógyajánlatait.

Tűztündérek és rókaköszöntő

Borszéken gyakorlatilag ez az egyetlen rendezvény, amely az elektromos áram nélküli Tündérkertben zajlik. Amint tapasztalhattuk: a jelen levő kigyerekek a kipattanó szikrákban is a tündéreket  élték látni. „Most véletlenül csöppentünk ide, Nagyboldogasszony ünnepe idején túrázgatva, de annyira szép ez a Tündérfesztivál, hogy jövőre minden bizonnyal elejétől jövünk” – mondta egy galaci házaspár, akik két kisgyerekkel még este 11 körül is gyönyörködtek a tűzben, a fűben talált koszorúkat sapkáikon viselve a hűvös estén. Velük beszélgettünk akkor is, amikor előbb egy, majd két róka is kisétált az erdőből. Alig 50 méternyire, békésen tűrve a mobiltelefonok fénypásztázását, leültek a nagy tábortűz fénykörén kívül, és a tündérünneplőkkel együtt, hosszú percekig hallgatták a tűz pattogását.

Kapcsolódók

Kimaradt?