Szabadon szárnyalók fesztiválja kezdődik Csíkszeredában

Csíkszeredában kedden kezdődik a Flying Freedom Festival (Szárnyaló Szabadság Fesztivál), amelyet Európa számos országából érkező művészekből álló baráti társaság szervez. Az alternatív színházi előadásokat felsorakoztató rendezvénysorozat a város különböző pontjain zajlik augusztus 2–7-én. Az előadások között számos gyerekeknek szóló programpont is található.

Műhelymunkák, örömzenélés, bábszínház (felnőtteknek és gyerekeknek) és felolvasóestek – ezekkel tarkítják Csíkszereda augusztus eleji kulturális életét a nagyrészt Prágában élő és dolgozó szlovák, cseh, francia, portugál, lengyel, jordániai, olasz, svéd, észt, szlovén, német, holland, spanyol és természetesen magyar művészek előadásai. A Flying Freedom fesztivált a cseh fővárosban élő, csíkszeredai színművész, Deák Réka hozta el a városba. Az idei a második év, hogy Csíkszeredába is eljutnak.

„A kíváncsi emberekre koncentrálunk, olyan platform szeretnénk lenni, amely valóban a szabadságról szól, ezért szervezünk nyitott programokat és hívjuk párbeszédre az embereket. Az előadásokat úgy választjuk ki, hogy az a kultúrák keveredéséről is szóljon, hiszen mi magunk is eltérő kultúrákból érkeztünk” – ismertette velünk a csíkszeredai főszervező.

A multikulturalizmus a nyelvek keveredésében érhető tetten a legkönnyebben. Az egyik legérdekesebbnek ígérkező programpont az Ólommadár kocsmában, csütörtökön bemutatandó Illatos kert című, felnőtteknek szóló előadás lesz, amelyet egy tunéziai arab nyelvű kézirat alapján állítottak össze. A bábelőadás angol, francia, héber, magyar és arab nyelvű. Az ismeretlen nyelvek a szervező-színészek szerint nem csorbítják az előadás élvezhetőségét.

A szervezők bevallásuk szerint közösségi művészetet gyakorolnak, ennek része az is, hogy a törökországi menekülttáborokban önkénteskednek, de az is, hogy műhelyfoglalkozások keretében csalogatják a gyerekeket. Ők mondókákat, énekeket és bábjátékot tanulnak. Deák Krisztina elmondása szerint a magyarul nem tudó művészek kitűnően megértik egymást a gyermekekkel, a nyelv nem jelent akadályt, könnyen elsajátítják a dal- és mondókaszövegeket, főleg, mert egyébként tudják, hogy miről szólnak.

Maia Chanvin francia és Daniel Viana portugál színművészek is fellépnek a Flying Freedom fesztiválon. Amint tőlük megtudtuk, a csapat Lengyelországban, cserediák programon keresztül ismerkedett meg egymással. Mindketten a kulturális sokszínűséget emelték ki a programsorozat legfontosabb jellemzőjeként, és véleményük szerint ez a tény tartja őket össze a Flying Freedom projektben is. A társulat Csíkszereda után a csehországi Kuks nevű városban szervez fellépéseket. 

Kimaradt?