Hatalmasat koncertezett Csíkban az ausztriai Unicorn régizene-együttes

Hallottak már szólózni valakit hárfán? Hát dorombon? A Csíkszeredai Régizene Fesztivál főmeghívottja, az osztrák Unicorn, ezt is megmutatta koncertjén. Mi most megmutatjuk videón. És készülünk a ma esti Madrigál Kórus – Codex együttes – Kónya István szenzációsnak ígérkező koprodukcióra.

Több szempontból is jó választás volt az ausztriai Unicorn együttes koncertjére beülni a Mikó-várban. A német zene a javában zajló Csíkszeredai Régizene Fesztivál idei témája, és a világhírű Unicorn együttes egy saját korában „vadember”-nek nevezett, és azóta elfeledett, avagy „mocskos szájú”-ként mellőzött szerzőt hozott el a közönségnek: Oswald von Wolkenstein-t.

„Míg addig a szerelmi lírában olyan hölgyeket illett méltatni, akik gyönyörűek, de sohasem kaphatóak meg, Oswald von Wolkenstein erre váltott: „Szép, és az enyém!” Botrányosnak mondták, pedig egyszerűen egy zseniális előfutár volt” – mondta Michael Posch furulyaművész a koncertet megelőző, a szervezők által a 33. fesztiválon nóvumként beiktatott sajtótalálkozón.

Az együttes alapítója már itt felcsigázta azzal a figyelmet: a szakma legjobb doromb-művészét hozták Csíkba magukkal. De Albin Paulus mellett az énekesek, Markus Forster – alt, Tore Denys – tenor, továbbá Wolfgang Reithofer – ütőhangszerek, Thomas Wimmer – fidula, Leah Stuttard – hárfa, és Guillermo Perez – organetto, valamint Posch furulyán is kitett magáért az Oswald von Wolkenstein – énekek szerelemről és szenvedélyről címet viselő koncertjükön.

Nyilván, mindezt úgy, hogy a régizenei koncerteket már jó pár éve nem hangosítják ki a Csíkszeredai Régizenei Fesztiválon, hogy a korabeli historikus hangzás érvényesülhessen – és mivel minden egyes hangszer, a korabeli formájában (például eredeti bélhúrokkal, nem pedig fémmel bevontakkal) szólal meg, mert így sokkal lágyabb a hangzása. És hát így a hiteles.

Románia legnagyobb és legrangosabb fesztiválján pedig odafigyelnek erre, hogyan jut el a rezgés, a hang, a fülhöz. A Régizene Fesztivál idei kiadásának mintegy 15 koncertjét fogyasztva állíthatom: teljesen rendben van. Még ha a fülünket az elején oda is kellett szelídítenünk – ahogyan a fesztivál-filozófiáról szóló tudósítás rögzítette.

Kiteregetett erkölcsök a bis-ben

Visszatérve: már a sajtótalálkozótól kezdve nagyon drukkoltam, hogy föltétlen tapsolja vissza az Unicorn-ot a közönség. Michael Posch ugyanis elárulta: egy olyan ráadással szokták a közönséget megajándékozni, amiben Oswald von Wolkenstein kiteregeti az erkölcseit. A szövegben a szerző saját megsántulásának történetét regélte meg – bocsátotta elő Posch -, történetesen, hogy hogyan sántult meg. Az úgy volt, hogy legénykorában, sorjában több szép hölgy bájaiban gyönyörködhetett – de a csapodárságért egy kiadós veréssel kellett lakolnia. Ezért görbe maradt a lába is, és, míg más lánnyal táncolt, neki a vigasságban a mankó jutott.

A csíkszeredai régizene-kedvelő közönség pedig nem véletlenül immár 33 éve hűséges ehhez a fesztiválhoz: az Unicorn kétszer kapott vastapsot – s így meg is osztjuk az „ominózus” bis-t a felvételünkön:

Oswald von Wolkenstein (1376 k.–1445) egyaránt volt költő, zeneszerző és diplomata; ez utóbbi minőségében többször átutazta Európát. Munkásságából legtöbben csak a romlott, vad versfaragót ismerik - az együttes azonban művészetének egy másik oldalát közelítette meg, amely az ars subtilior kifinomult ismeretéről tanúskodik. Erre utal számos francia és olasz szerzeménynek saját szövegeihez való adaptálása,. Német szövegei egyediek, néhol már-már dadaista hatást keltenek.

Saját többszólamú művei stilisztikailag egyedülállóak, de nem annyira behízelgően dallamosak, mint olasz példaképeik. Ez lehetett az oka annak, hogy műveit a szakirodalom mind ez idáig befejezetlenként vagy hiányosként értékelte, az előadók pedig ritkán foglalkoztak vele.

Az Unicorn műsora középpontjában az erotikus tartalmú, többszólamú kompozíciói álltak. Amint azt Michael Posch előzetesében jelezte: Oswald von Wolkenstein erotikája sokrétű, részben bújtatott: nejével a fürdőkádban folytatott, gyermekded játszadozását közönséges, obszcén, egyértelmű kifejezésekkel írja le; szóalkotásai  gyakran eredetiek (például egy női száj leírása); a szerelmi játékokat pedig mint vadászjelenetet vagy mint egy hajó manővereit ábrázolja.

Az Unicorn a Csíkszeredai Régizene Fesztiválra mintegy 15 hangszeres, illetve hangszeres-énekes Wolkenstein-dalt hozott el.

Megmutatjuk azt, amelyikben sorra szólóznak korabeli, historikus hangszereiket az együttes tagjai:

Az Unicorn együttest Michael Posch hozta létre 1991-ben, neves osztrák, spanyol, svájci és német zenészek részvételével, azzal a céllal, hogy a középkor és a reneszánsz változatos zenéjét a szélesebb közönség számára is elérhetőbbé tegye. Mivel mindezt egy újfajta szemlélet révén kívánta megvalósítani, művészetük középpontjában a hiteles hangszerelés és a historikusan dokumentált rögtönzés áll, kerülve azonban a kottához való merev ragaszkodást. Rendszeresen hívnak meg énekes és hangszeres művészeket vendégelőadónak, miközben maguk is több együttessel koncerteznek, ezáltal is gazdagítva régizenével kapcsolatos tudásukat és fejlesztve virtuozitásukat.

Az együttes néhány éve együttműködik az Osztrák Szövetségi Oktatási és Művészeti Minisztériummal, az osztrák nagykövetségekkel és különböző kulturális intézetekkel. Számos európai koncertkörútjuk van. Több mint 250 000 eladott CD és megszámlálhatatlanul sok levél bizonyítja a közönség elismerését.

A CSÍKSZEREDAI RÉGIZENE FESZTIVÁL VASÁRNAPI PROGRAMJA:

A csíksomlyói kegytemplom előtti tér (Csíkszereda, Szék útja 148. sz.)

11.30–12.00 UTCAZENE – LYCEUM CONSORT (Románia)

Székelyudvarhely, Polgármesteri Hivatal, Szent István-terem (Székelyudvarhely, Városháza tér 5. sz.)

18.00 TRANSYLVANIA BAROKK EGYÜTTES (Románia): A német késő barokk gyöngyszemei – …amit a lipcsei Zimmermann-kávéházban hallhattak…

Gyergyószárhegy, kultúrotthon (Gyergyószárhegy, Fő út 695. sz.)

19.00 IL FESTINO (Belgium): Zenei utazás a 17–18. századba

Mikó-vár (Csíkszereda, Vár tér 2. sz.)*

18.00 MUSICA PROFANA (Magyarország): „Tanzen und springen” – 17. századi német világi zene

19.00 KÖNYVBEMUTATÓ – Elena Maria Șorban: Festivaluri, valuri. Însemnări despre sărbătorile muzicii culte și cronica muzicală din România (Fesztiválok, hullámok. Feljegyzések a romániai műzene ünnepeiről és zenei krónikáiról), Eikon Școala Ardeleană, Kolozsvár, 2016

19.15 MADRIGÁL KAMARAKÓRUS (Románia), CODEX (Románia) és KÓNYA ISTVÁN (Magyarország): In memoriam Bakfark Bálint (Valentin)

20.00 RENESZÁNSZ TÁNCHÁZ Szabó Anikó vezetésével

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?