Utcazene – átjáró a csíkszeredai régizenei univerzumba

Kész katlan volt Csíkszereda a Régizene Fesztivál hivatalos nyitónapján, és üdítő élmény volt ebben a régizenei kurzusok diákjainak utcazenéje Csíki Játékszín előtti téren.

A flashmobok érájában elkényeztetve érezhetjük magunkat, virtuálisan, a világvárosok filharmonikusaitól, akik különféle közösségi tereken (metrók, buszmegállók, repülőterek, sétányok stb.) hirtelen koncertet rögtönöznek. Ha mindig is vágytunk ezeken jelen lenni, akkor a csíkszeredai, csütörtöki utcabál után elmondhatjuk: a csíkszeredai Régizene Fesztivál világvárost varázsolt a megyeszékhelyből.

A perzselő melegben, árnyas fák alatt gyülekezett a már múlt vasárnap rajtolt Régizenei Nyári Egyetem 83 résztvevője. Ez a nyári egyetem egyfajta továbbképző is: spanyol zeneművészeti egyetemről vagy a Sorbonne-ról is vannak itt oktatók, hiszen ez az egyetlen régizenei szakképzés Romániában.

Így érezhettük azt, hogy ez nem „csak” egy utcabál – hanem jóval inkább az az „Univerzum”, amiről a 2008-as kiadástól tisztségben lévő fesztiválmenedzser, Ferencz Angéla beszélt – amikor is azt mondta, hogy „a Fesztivál nem egy koncertsorozat”.

Az idei kiadásra választott helyszín több szempontból is szerencsésnek bizonyult a tavalyinál: a szemközti park felől is érkezett valami díszletszerű élmény. Mintha egy átjáró lenne itt, a Régi Időkbe. És valami tisztasága is annak, ahogyan ez a 10-70 évesekből álló zenés-táncos csapat átadta a járókelőknek azt, amiben tiszta szívéből hisz. Hivatásból.

Amint arról beszámoltunk, a nyáriegyetemen a kamarazenei kurzuson főtantárgyként is lehetett „csiszolódni”, de a különféle hangszeres, illetve reneszánsz táncházas kurzusokon is komoly munka folyt – de a pontos képet erről akkor kapja meg az olvasó, ha belelapoz itt https://regizene.ro/html/2016/hu/oktatok/és itthttps://regizene.ro/html/2016/hu/category/regizene-nyari-egyetem/mesterkurzusok/ az oktatók- és mesterkurzusok bemutatásába is.

A budapesti Csörsz Rumen István, aki például hatodszorra tanít az egyetemen, s a kamarazenei kurzusa kapcsán azt vallja:

"Nem az a kérdés, hogy én mit várok tőlük, hanem hogy ők mit várnak tőlem. Nem azt kell megmondjam, hogy mit csináljanak a hangszerükön, hanem hogy az elhangzó darabot hogyan hozzuk „közös nevezőre”. Szerintem mindig jó hangulatban dolgoztunk, s egyre jobban megtanultunk egymásra figyelni zenei és emberi tekintetben is. Voltaképp ez minden kamarazene lényege. Idén ezt a nagy létszám miatt egy kicsit kötöttebb órarenddel tudjuk megtámogatni, de aligha okoz ez gondot. Ez egy kísérletező műhely valamennyiünk számára – én csak azt ígérhettem, hogy elmélyülten fogunk dolgozni. A végeredményért egyformán leszünk felelősek."

Csíkszereda ebből kapott egy hiteles epizódot a csütörtöki bemutatkozón. Aki bánja, hogy lemaradt róla, ne keseredjen el: még két alkalommal hallhat utcazenét a hétvégén zajló Régizenei Fesztivál hivatalos programja részeként:

SZOMBATON a Csíki Játékszín előtti téren(Csíkszereda, Temesvári sugárút 6. sz.)

13.00–13.30 között lesz UTCAZENE – ezúttal a nagykárolyi CARMINA RENASCENTIA együttes muzsikájával.

VASÁRNAP

A csíksomlyói kegytemplom előtti téren(Csíkszereda, Szék útja 148. sz.)

11.30–12.00 között a Bukarestben alakult LYCEUM CONSORT együttes muzsikája népszerűsíti a régizenétz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?