Kezdődik a Csíkszeredai Régizene Fesztivál! – Ajánló az első napra

Két, mozgalmas „Nulladik Nap” után – kávéházi lantkoncertet, In memoriam Kobzos Kiss Tamás kerekasztal-beszélgetést és török koncert- és táncházat követően – csütörtökön elkezdődik a Csíkszeredai Régizene Fesztivál 2016-as kiadása. Mutatjuk a nyitónap kínálatát.

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál megnyitójára és első koncertjeire a IX. Régizenei Nyári Egyetem diákjai hangolnak rá csütörtökön: a Csíki Játékszín színházépülete előtti téren, délután 1 órától hangulatos utcazenével fogadják az arra járókat.

Július 14., csütörtök:

UTCAZENE - 13-13.30, Csíki Játékszín

MEGNYITÓ - 18.00 óra: Hivatalos megnyitó a Mikó-várban

KONCERT- 18.30 óra, Mikó-vár:

„Vándornak magam esmérem” – Kobzos Kiss Tamás emlékkoncert

Erdal Şalikoğlu (Törökország), Canlar (Magyarország),Unicorn (Ausztria) és Musica Historica (Magyarország)

Az elmúlt esztendő végén távozott a földi életből Kobzos Kiss Tamás (1950–2015), a magyar régizenei mozgalom emblematikus alakja, a nemzetközileg elismert, Liszt- és Kossuth-díjas énekmondó, szólista és zenetanár. A Csíkszeredai Régizene Fesztiválnak 1992-től rendszeres vendége volt, ahová szinte minden műfajból hozott ízelítőt a trubadúrzenétől Tinódi és Balassi korán át Csokonai Vitéz Mihályig. Tanácsaival, baráti segítségével rendszeresen támogatta az erdélyi régizenészeket; Deák Endrével (…2012) például még Litvániában is felléptek.

Emlékére három országbeli barátai közös koncertet állítottak össze olyan darabokból, amelyeket valaha együtt játszottak. A műsor a török klasszikus zenétől a középkori Nyugat-Európán át Magyarországra vezet, és több korszak érintésével idézi fel Kobzos Kiss Tamás szellemi-művészi világát.

KONCERT - 19.30 óra, Mikó-vár*:

UNICORN (Ausztria)

Oswald von Wolkenstein – énekek szerelemről és szenvedélyről

A műsor középpontjábanOswald von Wolkenstein (1376 k.–1445) erotikus tartalmú, többszólamú kompozíciói állnak. Erotikája sokrétű, részben bújtatott: nejével a fürdőkádban folytatott, gyermekded játszadozását közönséges, obszcén, egyértelmű kifejezésekkel írja le; szóalkotásai  gyakran eredetiek (például egy női száj leírása); a szerelmi játékokat pedig mint vadászjelenetet vagy mint egy hajó manővereit ábrázolja.

Az Unicornegyüttest Michael Posch hozta létre 1991-ben, neves osztrák, spanyol, svájci és német zenészek részvételével, azzal a céllal, hogy a középkor és a reneszánsz változatos zenéjét a szélesebb közönség számára is elérhetőbbé tegye. Mivel mindezt egy újfajta szemlélet révén kívánta megvalósítani, művészetük középpontjában a hiteles hangszerelés és a historikusan dokumentált rögtönzés áll, kerülve azonban a kottához való merev ragaszkodást.

KONCERT– 22.00 óra, Mikó-vár, délkeleti bástyaterem

THE LITTLE LIGHT CONSORT (Svájc)

Music zulieblichenViolen

A The Little Light Consortazon kevés együttesekegyike, melyek az egyedi gambaconsort stílus historikus művelését tűzték ki célul. A gambaconsort egynemű hangszerekből, különböző méretű viola da gambákból álló vonósegyüttes. Mint számos más korabeli hangszer esetében (pl. furulya), a több méretben készült gambák többszólamú művek előadását tették lehetővé. A korai gambaconsortokról számos zeneelméleti tanulmány és kotta maradt fenn a 16–17. századból. E hangszeregyüttesszorosan kapcsolódik az énekhang kíséretéhez: egyaránt erősítheti az énekelt szólamot, akár kórusok esetében is, vagy egy szólóénekes többszólamú kíséreteként is szolgálhat. Ezen felül a gambaconsort önmagában is fontos szerepet játszik a hangszeres zenében; jelentős irodalma maradt fenn, főleg angol szerzők művei. A gambaconsort egy korszak divatjának szerves része volt, melyet egyaránt műveltek királyi udvarokban és vagyonosabb családok körében.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?