Két Törzsasztal-beszélgetést is tartottak Nagyváradon

A nagyváradi 25. Festum Varadinum előrendezvényeként a pénteken megtartott Törzsasztal-beszélgetés vendége Csaplár Vilmos író, a szombati Törzsasztal Junior meghívottja pedig Molnár Krisztina Rita költő, író volt.

Mindkét beszélgetésnek a nagyváradi Illyés Gyula Könyvesbolt adott otthont, melynek vezetője, Králik Lóránd meglepetéssel is szolgált: a Kossuth Kiadó Csoporthoz tartozó könyvkiadók köteteiből rendeznek vásárt, így a Kossuth, Noran Libro, a Ventus Libro és Naphegy kiadók könyveit jelentős kedvezményekkel, féláron is kínálják a vásárlóknak. Csaplár Vilmossal, aki visszatérő vendége a Törzsasztalnak Kőrössi P. József beszélgetett pénteken este. Szó esett a Szépírók Társaságának – melynek Csaplár Vilmos elnöke volt – megalakulásáról, és természetesen könyvekről is: a közelmúltban megjelent ISTENNEL vagy nélküle című esszékötet és az Edd meg a barátodat! című regényről is.

„Megfigyelem, hogyan hatnak egymásra a dolgok ” – mondta Csaplár Vilmos az esszék kapcsán. Ő Oswald Spengler civilizáció-fogalmát és történelemszemléletét tette magáévá, fejtette ki. Utóbbi szerint a történelmi fejlődés nem lineáris folyamat. Mint mondta, megpróbálja végiggondolni, újragondolni, hol tart a nyugati civilizáció, és beszélt az újraszerveződő muzulmán civilizáció jelenségéről is. 

Szombaton délelőtt több oldaláról is megismerhettük Molnár Krisztina Ritát, akivel a Maléna kertje című meseregényről és verseiről Szűcs László, a Várad kulturális folyóirat főszerkesztője beszélgetett. A múzeumpedagógiát is végzett szerző elmondta, hogy a regényt  Simonyi Cecília grafikus „írjál nekem egy mesét” felkérésére kezdte el írni, és a gyermekkönyvkiadók egyesületének Aranyvackor pályázatára nyújtották be a szöveget és a grafikákat.

Elsősorban költőnek tartja magát, mondta a szerző, a Maléna kertje írása közben el is bizonytalanodott, hogy ez a regény nem „őrültség-e”, de szakmabeli és civil barátai és gyermekolvasói meggyőzték: folytassa a művet. A beszélgetés végén Kőház című kötetétből olvasott fel több verset is Molnár Krisztina Rita.

Kapcsolódók

Kimaradt?