Magukhoz ölelték az unokáikról készült fotókat a csíkszentgyörgyi romák

Érintések széleken címmel nyílt kiállítás Csíkszeredában az etédi és csíkszentgyörgyi roma közösségről. A Megyeháza Galériában kiállított portrékról megtudtuk: aligha születtek volna meg, ha már első alkalommal elbátortalanodnak a fotósok a tőlük tartó alanyoktól.

Nem mindenki örült annak, hogy fotózni és filmezni fogják a romákat Csíkszentgyörgyön – derült ki a helyszínen, amikor kiérkezett a Hargita Megyei Kulturális Központ fotósokból és filmesekből álló stábja. A Norvég Alapnál pályázott vizuális projekt fotós szekciójának művészeti vezetője elárulta: őket egyszerűen elkergették első nap a romák. De visszamentek másnap is, harmadnap is – és így nyerték el a bizalmat, míg végül alanyaik barokkos, címerekkel ellátott kúriáikban kávéztak, együtt táncolhattak velük, barátságukat, vendégszeretetüket élvezve.

A helyszínen készült felvételekből megnyílt fotókiállításon volt olyan roma nagymama, aki levette unokája fényképét, és magához ölelte. Mint azt Ádám Gyula a kiállítás-megnyitót megelőzően részletezte: teljesen megérti a helybélieket, hiszen ha egyszerre 7-8 ember kezdi kamerával pásztázni a fotózáshoz nem szokott közösséget, az riadalmat kelt – akkor is, ha a pályázathoz partner Gelem Gelem Egyesület is köztiszteletben álló tagjával kalauzoltatja az idegeneket.

A nagyszerű tapasztalatra szert tett fotóscsapat Etéden és Csíkszentgyörgyön készített képanyaga április 8-ától a nap 24 órájában megtekinthető a csíkszeredai Megyeháza Galériában.

A pénteki tárlatnyitón levetítették a projekt keretében készült két dokumentumfilmet is – ezek forgatása is hasonlóképpen bővelkedett megpróbáltatásokban. A Kőrispatak: péntek-vasárnap című filmről Daczó Katalin felfedte, hogy eredetileg Etéden szerettek volna forgatni, de a helyi roma mediátor nem hogy nem segítette, de a stáb ellen hangolta a romákat. Áttették a forgatási helyszínt Kőrispatak falurészbe, ahol, sajnálatukra, a település polgármestere sem kívánt kamera elé állni, noha határozott véleményét magánbeszélgetéskor magvasan elmondta: „itt nincsenek kőrispataki magyarok és romák, Kőrispatakon kőrispatakiak élnek.”

Ez igaznak is bizonyult a forgatáson – mesélte el Daczó Katalin. A Berszán-Árus Györggyel közösen készített filmben képsor őrzi a jelenetet, amint magyarok és cigányok megmossák egymás lábát a templomi szertartáson.

Ezt a filmet, valamint a Püsök Botond-Csaba rendezte Angéla című dokumentumfilmet vetítették le a pénteki tárlatnyitón a kiállításra érkezőknek. A Csíkszentgyörgyön és Etéden zajló projekt célja az volt, hogy a film- és fotóművészet tükrében az érdeklődőkkel jobban megismertessék a Hargita megyei roma közösséget. Az eseményen Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ menedzsere, Silló Ágota projektfelelős ismertette a pályázat részleteit a közönséggel. A tárlatnyitón továbbá Duduj Rozália és a Kedves Zenekar muzsikáját hallgathatta a közönség.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?