Roma nap Sepsiszentgyörgyön: Ajde Manca!

Sepsiszentgyörgyön idén is megünneplik a romák nemzetközi napját.

Pénteken egész napos szabadtéri rendezvényt szerveznek, cél az, hogy legyen egy alkalom, amikor a sepsiszentgyörgyi romák vállalják identitásukat, és meg tudják mutatni a város lakóinak a kultúrájukat és értékeiket - tájékoztatta a Maszolt Hubbes Kinga, a szervező Caritas háromszéki képviselője.

A Caritas az Amenkha Roma Egyesülettel és a sepsiszentgyörgyi önkormányzattal szervezi a Roma napot.

Ajde manca! Ades si barodives: romano dives! (Gyertek velünk! Ma nagy nap van: roma nap!) ezzel a jelmondattal hívják közös ünneplésre a sepsiszentgyörgyieket. Az őrkői romák számára ez a nap olyan, mint a magyaroknak március 15-e, nemzeti napként tartják számon, rendezvényükkel gyermekeiknek szeretnék továbbadni ezt a hagyományt.

 A sepsiszentgyörgyi roma nap pénteken 11 órakor szekeres felvonulással kezdődik. Ekkor az Őrkő negyedi romák díszbe öltözve, cigány nótákat énekelve levonulnak az Olt partjára, ott virágkoszorúkat dobálnak a folyóba, őseik és azok szenvedései és vándorlásaik emlékére.

Hubbes Kinga úgy tájékoztatott, hogy az Olt partján 12 órakor kezdődik a koszorúzás, amely a romák himnuszának eléneklésével zárul. Ezt követően a roma közösség tagjai szekerekkel ismét végigvonulnak a városon, vissza az Őrkő negyedbe, ahol 14 órától bográcsozással ünnepelnek, illetve 15 órától az őrkői közösségi háznál a Néri Szent Fülöp Általános Iskola diákjainak mutatnak be verses-dalos műsort.

A romák első világkongresszusán, 1971-ben a több mint húsz országból érkezett küldöttek április 8-át a Nemzetközi Roma Napnak nyilvánították. Több fontos, a roma közösségeket erősítő döntés is született ott, többek között a roma himnuszt és zászlót is itt fogadták el. A sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben mintegy 1500 fős roma közösség lakik, ők civil szervezetekkel közösen szervezik Sepsiszentgyörgyön a Roma napot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?