Előítélet-romboló vizuális projekt indul a csíki romákról

Vizuális művészeteken keresztül mutatna fel csíkszéki roma közösségi kérdéseket a Hargita Megyei Kulturális Központ. A Norvég Alaptól nyert erre 15 ezer eurót, s pályázaton elsőként októberben és novemberben szerveznek fotótábort a helyszíneken, de április végéig két dokumentumfilmet is leforgatnak.

Csíkszentgyörgy és Etéd helyszínen zajlik 2015.október - 2016 áprilisáig az a projekt, mely során a Hargita Megyei Kulturális Központ (HMKK) fényképek- és dokumentumfilmek révén mutatja fel az itteni roma közösségek életét. A Romák közössége vizuális művészeteken keresztül című projektre 15 ezer eurót nyert az intézmény a Norvég Alaptól. A pályázat egy október 26-29 között Csíkszentgyörgyön szervezett fotótáborral nyit.

Az a szándék vezérelt bennünk a pályázat megfogalmazásakor, hogy kulturális intézményként ragadjunk meg társadalmi kérdéseket, és tegyünk valamit a mi eszközeinkkel – mondta a Maszolnak Ferencz Angéla, a HMKK igazgatója. Azt a célt tűzték ki, mint elmondta, hogy a dokumentumfilm és a fotó műfaján keresztül közelebb hozzák a többségi társadalomhoz a roma közösségeket, megismerjenek és megismertessenek együttélési formákat, társadalmi problémákra irányítsák a figyelmet, előítéleteket romboljanak.

15 000 euro a nyertes pályázat összege, ebben benne van két dokumentumfilm elkészítése, az illető közösségben szervezett fotótáborok, kerekasztal beszélgetések, kiállítások és filmvetítések, de a projekt alatt a fotókból naptár is készül. A helyszínek lényegében a két nyertes forgatókönyv által meghatározott települések – tudtuk meg.

A fotótáborok októberben és novemberben lesznek, ezekre olyan fotósokat hívtak, akiknek nagy tereptapasztalata van, a HMKK által eddig rendezett 29 fotótáborban már több alkalommal részt vettek, roma közösségekben is fotóztak. A két helyszínen a projektben műfaji megkötöttség nélkül alkothatnak.

Az októberben szervezett tábor meghívott fotográfusai: Marosvásárhelyről Bálint Zsigmond, Both Gyula és Tordai Ede, Székelyudvarhelyről Erdély Bálint Előd és Magyari Hunor, Csíkszeredából Szigeti Vajk István. A tábor művészeti vezetője Ádám Gyula fotográfus, a HMKK munkatársa.

„Fontosnak tartottuk, hogy helyi embereket is bekapcsoljunk a táborba, akik ugyanolyan feltételekkel vesznek részt, mint a többi fotós: szállás és étkezés. Az ő nézőpontjuk, bevonódásuk nagyon izgalmas, azt reméljük, hogy a kölcsönös közeledést, megértést is segíteni fogja” – részletezte megkeresésünkre az intézményvezető.

A projekt 2016 áprilisában zárul, a Nemzetközi Roma Napon egy nagyobb esemény keretében mutatják be az eredményeket, előtte már a helyszíneken lesznek vetítések és fotókiállítások.

Kimaradt?