Gopo díjak: Az Aferim! 13 kategóriában a legjobb

A bukaresti Nemzeti Színház adott otthont hétfő este a Gopo-gálának, amelyen már tíz éve a romániai filmszakma legrangosabb elismerésit osztják ki. Radu Jude filmje, az Aferim! gyakorlatilag minden fontos díjat megkapott: 13 Gopo-szobrocska került a fekete-fehér, történelmi film alkotóinak birtokába. Péter Hildát  a Box című filmben nyújtott alakításáért jelölték a díjra, de sajnos nem nyert. 

A legjobb film, a legjobb rendező (Radu Jude), a legjobb férfi főszereplő (Teodor Corban), a legjobb férfi mellékszereplő (Alexandru Dabija), a legjobb női mellékszereplő (Mihaela Sîrbu), a legjobb forgatókönyv (Radu Jude és Florin Lăzărescu), a legjobb filmezés, legjobb vágás, legjobb hang, legjobb díszlet, legjobb kosztümök, legjobb sminkes és fodrászmunka kategóriákban is az Aferim! kapta meg a Gopo-szobrocskát, ráadásul övé lett a közönségdíj is.

Egyedül a legjobb női főszereplő kategóriában rúghatott más film is labdába, sajnos nem Péter Hilda lett a nyertes (akit a Box című moziban nyújtott alakításáért jelöltek a díjra), hanem Ioana Flora, az Acasă la tata (Apánál otthon) című alkotásért.

A legjobb dokumentumfilmként Oana Giurgiu Aliyah Dada című munkáját díjazta a zsűri.

A legjobb európai filmnek járó elismerést Andrey Zvyagintsev alkotása, a Leviathán kapta.

A jelölések és díjazottak teljes listája itt található.

A tizenháromszoros díjazott Aferim! című moziról itt és itt írtunk. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?