Harmincegy román produkciót mutatnak be az idei TIFF-en

Harmincegy román produkciót – 13 játékfilmet és 18 rövidfilmet - mutatnak be a TIFF nemzetközi filmfesztiválon – közölték hétfőn a május 29-június 7. között megrendezésre kerülő fesztivál szervezői.

Három, a versenyprogramban szereplő filmnek a TIFF-en lesz a világpremierje is. Dan Chișu hatodik alkotása, a București NonStop, a román főváros éjszakai életét mutatja meg. Nicolae Constantin Tănase először kapott lehetőséget arra, hogy egészestés játékfilmet rendezzen: a Lumea e a mea című alkotásában egy rosszul végződő szerelmi kapcsolatot tár elénk. A TIFF közönsége 2012-ben láthatta Tănase Blu című rövidfilmjét, amely meg is nyerte kategóriáját. A harmadik ugyancsak világpremierben bemutatott alkotás a Bondoc, amely egy 78 éves szenvedélyes sakkozó mindennapjait viszi vászonra.

https://www.youtube.com/watch?v=B6oQDr7GKjY

Nagy elvárásokkal érkezik Cannesból Kolozsvárra Corneliu Porumboiu új filmje, a Comoara, amely kincskeresők valós történetből inspirálódott. Itt lesz még a berlini Ezüst Medve díjnyertes Aferim (rendezte: Radu Jude), valamint Tudor Giurgiu De ce eu? Című alkotása.

A román filmek különversenyét a következő zsüri bírálja majd el: Roberto Cueto, a San sebastiáni nemzetközi filmfesztivál válogatóbizottságának tagja, Mimi Plauche, a chicagói filmfesztivál programigazgatója és Miroslav Mogorovic producer és a belgrádi filmfesztivál volt ügyvezető igazgatója.

A román filmek listáját itt nézhetik meg.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?