Gopo-díjra jelölték Péter Hilda színésznőt

Március 28-án osztják ki az idei Gopo-díjakat, a román filmszakma legrangosabb kitüntetéseit. A jelöltek közt van a sepsiszentgyörgyi születésű Péter Hilda is, a legjobb női főszereplő kategóriában, a Box című filmben nyújtott alakításáért.

Az idei Gopo-díjakra több mint 84 román és több mint 50 európai film pályázik. A legjobb nagyjátékfilmnek járó szobrocskáért az Aferim!, a Bucureşti nonstop, a Comoara, a De ce eu? és az Un etaj mai jos között folyik a verseny.

A legjobb női főszereplő díj jelöltjei között megtalálhatjuk Péter Hilda nevét, aki korábban a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, majd a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagja volt, majd a Varga Katalin című filmmel vonult be a szakmai köztudatba.

A Box annak a Florin Șerban filmrendezőnek a harmadik nagyjátékfilmje, aki a Eu când vreau să fluier, fluier (magyarul: Fütyülök az egészre) című mozijával Ezüst Medvét nyert Berlinben. A filmben Cristina szerepét alakító Péter Hildának szintén volt már „szerencséje” a berlini filmfesztivál rangos elismeréséhez: a Varga Katalin balladája című film 2009-ben Ezüst Medve-díjat kapott hangtechnikai munkájáért. A brüsszeli filmfesztiválon pedig a színésznő megnyerte a legjobb női főszereplőnek járó elismerést.

Itt a Box trailere:

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?