Gopo-díjak: tarolt A gyermek fekvése

Kilenc díjat szerzett Călin Peter Netzer A gyermek fekvése (Poziția copilului) című alkotása a hétfő esti Gopo-díjkiosztó gálán.  A „román film Oscar-gáláján” Netzer drámája kapta A legjobb film, A legjobb rendező és A legjobb forgatókönyv elismerést.  Az anya szerepét alakító Luminița Gheorghiu méltán vehette át a Legjobb színésznőnek járó szobrocskát, Vlad Ivanov lett a Legjobb férfi mellékszereplő és Ilinca Goia a Legjobb női mellékszereplő. A gyermek fekvése ráadásul a Közönségdíjat is megkapta, és aratott a műszaki kivitelezés (hangtechnika és vágás)  terén is.

Victor Rebengiuc vitte haza a Legjobb színésznek járó Gopo-szobrocskát, a Japán kutya (Câinele japonez) című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb operatőrnek Oleg Mutu bizonyult. Három díjat kapott a Christina kisasszony (Domnișoara Christina): a Legjobb jelmezek, a Legjobb smink és a Legjobb fodrászati munka kézjegyeit viselte magán a zsűri szerint.

Tom Wilson Bukarest kísérlet (Experimentul București) vehette át a Legjobb dokumentumfilmnek járó elismerést, az európai filmek közül pedig Michael Haneke Amour című alkotása lett a kedvenc.

Életműdíjjal tisztelgett a szakma Nicolae Mărgineanu és Radu Beligan előtt. 

Kimaradt?