Gopo-díjak: a Closer to the Moon a legjobb film

Nae Caranfil a legjobb rendezőnek, „Closer to the Moon” című alkotása a legjobb filmnek, a fiatalabb Florin Piersic a legjobb színésznek és Ofelia Popii a legjobb színésznőnek járó díjat vehette át hétfő este Bukarestben, a Gopo Gálán.

 A „Closer to the Moon” román-olasz-lengyel koprodukció kilenc Gopo-szobrocskát zsebelt be: a legjobb film, a legjobb operatőri munka és a legjobb rendezés mellett a legjobb forgatókönyvért, sminkért, kosztümökért, zenéért is Gopo-díjat kapott.

A parádés szereposztást felsorakoztató angol nyelvű alkotás valós eseményeket dolgoz fel: 1959-ben négy férfi és egy nő kirabolta a Román Nemzeti Bank pénzszállító autóját. Az elkövetők ráadásul magas helyet foglaltak el a párthierarchiában, anyagi gondjaik nem voltak, és a lejjel különben sem lehetett sokat kezdeni akkoriban. Egy hónappal később elfogták őket, és mialatt ítéletükre vártak, az állam „felkérte” őket, hogy alakítsák saját magukat a bankrablásról készülő nevelő célú propagandafilmben. Miközben a jilava-i börtön és a napsütötte bukaresti forgatási helyszínek között „ingáznak”, mindenki egyetlen kérdésre keresi a választ: miért tették??

A filmben nemcsak a sztori és a szereposztás kiváló, hanem a Doina Levintza tervezte kosztümök, Marius Panduru operatőri munkája,  Cristian Niculescu díszlettervei is. Az 1960-as évek Bukarestjének slágerei teszik még hitelesebbé a hangulatot.

A Quod Erat Demonstrandum (Q.E.D.) alkotói öt trófeát vehettek át: a legjobb férfi főszereplő (Florin Piersic Jr.), a legjobb női főszereplő (Ofelia Popii), legjobb férfi mellékszereplő (Virgil Ogășanu), legjobb női mellékszereplő (Alina Berzunțeanu) és legjobb díszlet díját.

A Toto și surorile lui (Toto és nővérei), Alexander Nanau rendezésében, a legjobb dokumentumfilmnek bizonyult. Radu Jude karrierjének hatodik Gopo-díját vihette haza, ezúttal a Trece și prin perete (A falon is áthatol) rövidfilmért.

A legjobb európai film a La Grande Bellezza a Gopo-zsűri szerint, Paolo Sorrentino rendezésében.

A közönség kedvence a #Selfie lett, amely a legnagyobb bevételt (1.147.487 RON) és a legnagyobb közönségszámot (102.026) érte el. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?